Путин објаснио разлику између егоизма и заштите националних интереса

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Заштита националних интереса је потрага за обострано прихватљивим решењима са партнерима, изјавио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу за телевизију „Русија 1“.
„Егоизам је усредсређивање само на себе, а заштита националних интереса, између осталог, предвиђа потрагу за обострано прихватљивим решењима са нашим партнерима“, прецизирао је Путин.

Путин је истакао да је у историји постојао период када се Русија „нажалост није усуђивала да проглашав своје националне интересе“ и нема ничег необичног у томе што је то почела да чини почетком 2000-их.

„Једноставно, немају све земље привилегију да се боре за своје интересе“, додао је шеф руске државе.

Зашто не прекорева јавно

Председник Русије објаснио је зашто не воли да кажњава своје потчињене јавно, истакавши да се без камера воде и оштри разговори, али се не дешава да некога вређа или понижава.

Према речима руског лидера, што је виша функција човека, то он мора пажљивије да се понаша према потчињенима

„Ефикасност руковођења није у спољашној строгости, већ у доследности донетих одлука“, објаснио је Путин.

Истовремено се у кабинетима, ван очију камере и новинара, „воде и тешки разговори“, признао је.

„Не волим, практично никада то не радим, да некога прекоревам јавно... Али није било – и то кажем са одређеним поносом – случаја да сам некога увредио, прозвао или, још горе, понизио. То се никада не догађа“, нагласио је Путин.

Он је додао да се рад и живот људи на јавним позицијама заправо одвијају „иза стаклених врата“, а таква транспарентност омогућава ефикасније антикорупцијске активности.

Путин је у интервјуу поменуо и да груб стил комуникације није био својствен ни његовим родитељима.

„Никада у животу нисам чуо, говорим без претеривања, да је мој отац псовао. А да не говорим за мајку. Нисам могао тако нешто ни да замислим“, истакао је председник Русије.

Изјаве украјинског председника имају негативан утицај на односе са Русијом 

Путин сматра да ће изјаве украјинског председника Владимира Зеленског, који је упоредио СССР и фашистичку Немачку, негативно утицати и на билатералне односе и на самог украјинског лидера. 

„Негативно. Мислим да и за њега самог, Владимира Александровича, у томе нема ничег доброг, имајући у виду да је и сама Украјина страдала у Другом светском рату“, одговорио је Путин на питање како изјаве Зеленског могу утицати на односе Русије и Украјине.

Зеленски је током посете Пољској, после изјаве председника те земље Анджеја Дуде, оптужио Совјетски Савез за избијање Другог светског рата. Затим је, говорећи о ослобађању нацистичког логора смрти Аушвиц, набројао Украјинце који су учествовали у овој операцији. При томе је у свом говору изоставио чињеницу да су концентрациони логор, као и целу Пољску, ослободили војници Црвене армије.

Руске власти више пута су изјављивале да неке европске земље покушавају да ревидирају историју.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала