Руски експерт открива како је Русија заштићена од америчких напада на Арктику

© Sputnik / Valeriy MelnikovПрипадници специјалних снага МУП-а Чеченије током војне вежбе на Северном полу
Припадници специјалних снага МУП-а Чеченије током војне вежбе на Северном полу - Sputnik Србија
Пратите нас
Русију од напада стратешке авијације САД преко Северног пола поуздано штите савремени системи противваздушне одбране, али је потребно јачати груписање снага и средстава због повећане активности земаља НАТО-а, рекао је руски војни експерт Игор Коротченко.

Према његовим речима, у руској Северној флоти формиране су дивизије, које укључују противавионске ракетне системе С-400 и модернизоване системе С-300, који су распоређени на Новој Земљи (Арктички океан), у месту Тикси (Јакутија) и на другим територијама.

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаС-400 и С-300
Руски експерт открива како је Русија заштићена од америчких напада на Арктику - Sputnik Србија
С-400 и С-300

„Русија предузима мере у циљу јачања снага и система ПВО у Северној флоти, посебно последњих година“, рекао је Коротченко.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПротивваздушни ракетни систем ТОР-М2ДТ
Руски експерт открива како је Русија заштићена од америчких напада на Арктику - Sputnik Србија
Противваздушни ракетни систем ТОР-М2ДТ

Експерт истиче да Северна флота последњих година активно укључује у наоружање противавионске ракетне системе „Тор-М2ДТ“, чија је главна група распоређена на Кољском полуострву. Он је додао да је крајем 2019. године склопљен уговор у вредности од 100 милијарди рубаља са приоритетом испоруке система „Тор“ у арктички регион до 2027. године.

Поред тога, на арктичким границама Русије распоређени су нови радари, на пример, „Небо-М“, које имају могућност да детектују све врсте ваздушних циљева удаљене стотине километара.

„Из правца Арктика смо заштићени, али треба појачати груписање снага и средстава, јер примећујемо посебну активност земаља НАТО-а у том региону“, констатовао је Коротченко.

Према његовим речима, руски планови о коришћењу Арктика и Северног морског пута наилазе на оштро противљење Вашингтона. С тим у вези, унапређиваће се шеме ваздушног рата са Русијом, због чега Москва мора побољшати заштиту.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала