„Телеграф“: Нису ни за шта криви-британским војницима неће судити за злочине у Авганистану

© AP Photo / Thanassis StavrakisПоглед на зграду парламента у Лондону
Поглед на зграду парламента у Лондону - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство одбране Уједињеног Краљевства саопштило је да није успело да утврди „довољно доказа о ратним злочинима“ британских војника у Авганистану. Тим који се бавио истрагама престао је са радом.

Другим речима, вишегодишње истраге овог Министарства на које су бачени милиони фунти нису дале никакве резултате, пише „Дејли телеграф“, преноси РТ.

Група официра војне полиције истраживала је оптужбе о убиствима и другим злочинима за које су, како се претпостваља, одговорни британски војници у Авганистану.

У најинтензивнијем периоду на томе је радило 120 људи а операција је имала службени назив „Нортмур“. Истрага је обухватала 52 сумњива смртна случаја која су се догодила у периоду од 2005. до 2013. године.

Ипак, истражни тим је и званично престао са радом после шест година. Ниједном војнику не прети судски процес.

Министарство је признало да истрага која је британске пореске обвезнике коштала 10 милиона фунти није дала никакве резултате, констатује британски дневник.

Од раније је већ познато да ни против војника осумњичених за злочине у Ираку такође неће бити подигнуте никакве оптужнице.

Тврдње да су злочини британских војника скривани појављивале су се више пута. Тако је на пример британски ББЦ у једном од програма говорио о убуству четворо младих у једном авганистанском селу 2012. године, при чему је двоје дечака било узраста 12 и 14 година.

Према наводима изнетим у програму, извештај о инциденту је био фалсификован, а према наводима сведока дечаци су убијени пуцњима у главу током ноћне рације.

У програму ББЦ наведено је и да је детектив сарадник у операцији „Нортмур“ рекао да им није било дозвољено да саслушају сведоке из Авганистана.

„Ако једино што имате јесу само британски искази, каква је то истрага“, навео је он.

Лист подсећа да је влада Бориса Џонсона представила нацрт закона о операцијама у иностранству, којим се, између осталог, предвиђа петогодишње одлагање истраге од момента инцидента.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала