Болтон открио ко се боље припрема за састанке – Путин или Трамп

© REUTERS / CARLOS BARRIAСастанак Владимира Путина и Доналда Трампа
Састанак Владимира Путина и Доналда Трампа - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин боље се припрема за пословне састанке, него амерички лидер Доналд Трамп, рекао је бивши саветник председника САД за националну безбедност Џон Болтон.
„Председник Путин се детаљно припрема за састанке. Он познаје људе са којима разговара. Размишља о ономе што жели да каже, мисли о циљевима које жели да постигне. Мислим да је то ниво припреме, педантности, ранијег планирања, који просто не иде уз Доналда Трампа. Путин увек има план и следи га“, рекао је Болтон у интервјуу за „Еј-Би-Си њуз“.

Он је такође признао да се плашио да остави Трампа насамо са Путином на састанку у Хелсинкију у јулу 2018. године, јер није знао како ће се Трамп понашати.

„Нисам знао шта ће говорити. Ни у једном моменту нисмо знали шта ће (Трамп) рећи. Али, како се испоставило, и о томе ја пишем у својој књизи, мислим да се на састанку тет-а-тет није догодило ништа непријатно. То значи да смо са састанка отишли неоштећени“, истакао је Болтон.

У интервјуу за британски лист „Телеграф“, Болтон је оценио да Трамп није разрадио дугорочну  стратегију за сарадњу са Русијом и Кином.

„Не постоји дугорочна стратегија са Русијом и Кином. Преговори са Северном Корејом су до те мере пропали да је Северна Кореја дигла у ваздух зграду коју је сама изгадила са Јужном Корејом и наставила рад на својим нуклеарним и ракетним програмом. За три године нису успели да обуздају Иран. У таквим питањима се највише огледа Трампова некомпетентност“, рекао је Болтон.

Према његовим речима, Трамп не види разлику између националних и личних интереса.

„Дошао је на дужност са слабим знањем о томе како функционише државна власт, и није био заинтересован за учење“, закључује Болтон.

Болтон је поднео оставку на место саветника за националну безбедност септембра прошле године. Трамп је тада рекао да је Болтон начинио неколико грешака и да се нису слагали око приступа према Северној Кореји и Венецуели.

Амерички председник  је недавно на Твитеру написао да су мемоари његовог некадашњег сарадника „компилација лажи“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала