Главне карактеристике новог руског војног пута

© Sputnik / Pavel GerasimovВојна вежба батаљона инжењерских трупа Руске Федерације
Војна вежба батаљона инжењерских трупа Руске Федерације - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Војна лица свих родова Оружаних снага Руске Федерације активно савладавају савремене методе вођења борбе у учионицама и на практичним вежбама.

Лично искуство војне операције на територији Сиријске Арапске Републике, стално проучавање тактике армија пријатељских и не превише пријатељских држава света, нове могућности које војсци пружа борбена и специјална техника која се добија по државној наредби — непрестано попуњавају арсенал војне мисли. А све што се чини перспективним за постизање победе у савременим борбама, тестира се у пракси. Морски походи, летови, теренски изласци, вежбе специјалних снага у одвајању „зрна“ од „кукоља“, и све што је заиста вредно, одмах се записује и уводи у процес борбене обуке у свим војним окрузима и у свим флотама, пише руски недељник „Звезда“.

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаРуска војска
Главне карактеристике новог руског војног пута - Sputnik Србија
Руска војска

Ефикасност и управљивост су значајно побољшани

У јуну 2020. године, пољски онлајн лист „Дифенс 24“ је узнемирујуће констатовао: „Руске оружане снаге завршавају своју трансформацију на основу борбеног искуства из низа ратова током последње деценије, почевши од ’грузијског сукоба‘ у августу 2008. године и завршивши са три године учешћа у војном сукобу у Сирији. Поред наглог пораста удела новог оружја, руска војска је значајно повећала ефикасност њихове употребе.“

Пољаци нису први који се плаше повећане борбене снаге руских трупа и нових начина на које користе војну опрему на бојном пољу. Амерички стратешки истраживачки центар РАНД признао је пре неколико година неке чињенице: спроведене реформе су значајно повећале борбену спремност Оружаних снага Русије, које су се веома промениле и развијају се у складу са новом реалношћу. У случају оружаног сукоба, руска војска неће покушати да уништи непријатеља бројчаном предношћу, већ ће се ослонити на прецизан тактички прорачун и високе технологије. 

Руски председник Владимир Путин у авиону Бе-200 - Sputnik Србија
Дуго очекивано појачање руске војске: „Суперватрогасац“ Бе-200 постаје убица подморница /видео/

Извештај РАНД је такође нагласио главне карактеристике новог руског „војног пута“. Према мишљењу америчких аналитичара, на оперативном и тактичком нивоу руска војска ће се вероватно фокусирати на уништавање командне и контролне инфраструктуре непријатеља.

Штавише, могуће је коришћење средстава сајбер, електронског ратовања. А против кључних оперативних и стратешких циљева може се употребити високопрецизно оружје дугог домета. Такође, руска војска ће активно користити покретну опрему са значајном ватреном снагом и артиљеријским гранатирањем.

Мора се признати да у иностранству интезивно посматрају и процењују побољшање борбених способности руских трупа. Ово се односи и на стратегију и на тактику. Нове методе организовања борбе, интеракција механизоване пешадије и тенкиста са артиљеријом, авијацијом и јединицама беспилотних летелица значајно су повећали ефикасност и управљивост у решавању борбених мисија. То показују резултати вежби и то је, на крају крајева, показао рат против међународног тероризма у Сирији, где непријатељ нису биле банде „дивљих Басмачија“, већ добро обучени и добро наоружани екстремистички одреди.

„Општа анализа стања Оружаних снага РФ показује њихову високу борбену спремност. Све врсте и јединице трупа су способне да извршавају своје задатке како је предвиђено, гарантујући мир и безбедност Русије. А ово је изузетно важно, с обзиром на међународну ситуацију и ризике који постоје.

… У току оперативне и борбене обуке треба развијати нове, ефикасније методе употребе трупа, јединица и подјединица и позитивне резултате одмах увести у програме борбене обуке. Дакле, у оквиру предстојеће вежбе „Кавказ 2020“, посебна пажња треба да се посвети припреми штабова за руковођење коалиционим групама трупа и снага и припреми војника за операције у тешким географским и климатским условима“, изјавио је врховни командант Оружаних снага Руске Федерације Владимир Путин. Из говора на састанку Колегијума Министарства одбране, Москва, 24. децембар 2019. године. 

Стрељање тачно у центар

Средином јула артиљерци комбиноване војске Западног војног округа (ЗВО) на тактичким вежбама у Вороњешкој области стрељали су из хаубице МСТА-Б калибра 152 мм. Војници су вежбали превентивни удар на непријатеља у видном пољу.

На први поглед не изгледа као нешто посебно: јака паљба гранатама великог калибра гарантовано ће прецизно „почистити“ било који терен до стања месечеве површине. Али команда је поставила другачији задатак: извести „снајперску“ паљбу. Борба у Сирији је показала потребу да се прецизно погоде циљеви.

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаАртиљеријска техника и хеликоптери Ми-28Н
Главне карактеристике новог руског војног пута - Sputnik Србија
Артиљеријска техника и хеликоптери Ми-28Н

На Вороњешком полигону митраљеске сталне ватрене тачке непријатеља су представљене као мете са димензијом од само једног и по квадратног метра, а постављене су на удаљености од 1.200 метара. Директним гађањем артиљерци су научили да из првих покушаја погађају непријатељска теренска утврђења. Вежбање „снајперског“ стрељања помаже у развијању вештине уништавања циљева тешким гранатама од 152 мм, гађајући тачно у центар.

Тих дана на полигону у Хабаровском крају снајперисти Источног војног округа (ИВО) разрадили су нову, брзу тактику за уништавање циљева. Војници су вежбали стрељање у покретне и статичке мете из снајперског оружја СВД и СВ-8, појединачно и у паровима. Захваљујући најновијој методи брзог уништавања циљева, правилном избору путање кретања парова снајпериста током прикривеног кретања и места за извршавање паљбе, број погођених мета знатно се повећао. 

Иницијатива је добродошла

Неке тактичке технике у руским трупама данас нису утврђене по наредбама и упутствима вишег штаба, већ настају директно у јединицама и формацијама током војних вежби. Дакле, према саопштењу прес-службе Источног војног округа, у комбинованој армији која је стационирана у Амурској области, Хабаровском крају и Јеврејској аутономној области, они су развили и сада у пракси тестирају тактику борбе против ваздушних циљева из снајперске пушке великог калибра.

Показно гађање из аутомата АК-74М на међународном војно-техничком форуму „Армија“ - Sputnik Србија
Зашто је „калашњиков“ најефикасније оружје на свету

Да би уништили хеликоптер и беспилотне летелице, припадници војске користе савремени снајперски комплекс АСВК. Током теренске обуке, прикупља се статистика ефикасности за снајперско пуцање по ваздушним циљевима на удаљености већој од једног километра. На основу искуства из савремених оружаних сукоба, оваква удаљеност се сматра оптималном за уништавање извиђачких беспилотних летелица и хеликоптера, који покушавају да током одбрамбене борбе не улазе у зону уништавања из ватре стрељачког оружја. Можда ће ово искуство снајпериста Источног војног округа наћи примену и у другим војним окрузима. 

„Тенковска вртешка“ и „сиријски талас“

У јулу на вежбама у планинама Таџикистана, минобацачи 201. руске војне базе која која је стационирана у овој централноазијској републици, успешно су разрадили тактику „номадских“ минобацача. Паљба је изведена из минобацача „Сани“ калибра 120 мм, који су уграђени у каросерију теренских аутомобила „Урал“. Послуга је обавила вежбе паљбе на скривене циљеве који су били иза планинских падина. Потрага за објектима војне инфраструктуре условног непријатеља извршена је коришћењем савремених извиђачких, контролних и комуникационих система (КРУС) „Стрелац“ и беспилотних летелица. Сваки пут након што је циљ погођен, минобацачи су извршили најбржу могућу промену положаја за паљбу, не дајући непријатељу прилику за контрабатирање.

Тактика употребе „номадских“ минобацача се појавила на основу искуства савремених оружаних сукоба и данас се свуда користи у вежбама борбене обуке руских трупа, као и тактичке технике „тенковска вртешка“ и „сиријски талас“, које су се укорениле након војне кампање у Сиријској Арапској Републици.

„Тенковска вртешка“ је стална промена тенкова на месту паљбе. Док прво борбено возило изводи паљбу са места, посада другог пуни муницију. Када се први тенк помери на место за бочну паљбу, други заузима положај за паљбу са места, и обрнуто. Тако се ствара велика густина ватре, паљба на непријатеља се врши великом брзином, готово непрекидно.

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаРуски тенк Т-14 „Армата“
Главне карактеристике новог руског војног пута - Sputnik Србија
Руски тенк Т-14 „Армата“

„Сиријски талас“ је када тенкови врше паљбу на стационарне непријатељске објекте из заклона. Инжењерске јединице стварају насип од земље који је висок неколико метара. Оклопни булдожери постепено померају насип напред, а иза тог заклона се крећу тенкови и самоходни топови, који непрестано излазе на отворена места (не дуже од неколико десетина секунди) и изводе паљбу на непријатељске положаје. Масивна ватра и активно маневрисање не дозвољавају противничкој страни да уништи војну технику која напредује полако, али неумољиво.

Према мишљењу стручњака пољског листа „Дифенс 24“, ови тактички новитети су доказ да „руска војска тежи динамичном начину ратовања“. Пољаци упоређују нападе Руса са „великом секиром“, која је способна да једним ударцем „пробије“ припремљену одбрану пешадијске јединице, чак и када је добро опремљена савременим противтенковским ракетним системима.

Оријентација по „Ориону“

Претрагу и проналажење нових тактичких техника често захтева специјална војна техника коју добијају трупе, а која има јединствене могућности. Недавно су војници извиђачког батаљона одвојене гардијске моторизоване бригаде Западног војног округа, на вежбама тактичко-специјалне обуке, извели марш од 10 километара користећи нову сателитску навигациону опрему.

Систем С-500 Прометеј - Sputnik Србија
Страни медији о оружју које „улива страх“: Појавом С-500 наступиће нова ера доминације Русије

Намењен да аутоматски одређује земаљску брзину и координате места са прецизношћу од пет метара било где у свету, навигациони комплекс „Орион“ је отворио пут извиђачима уз помоћ сателитског система ГЛОНАСС. Крећући се практично наслепо, по неравном терену у лошим временским условима и уз условну инфекцију изазвану радијацијом, хемијским и биолошким факторима, оријентишући се искључиво по „Ориону“, војници извиђачког батаљона су стигли до означене тачке за 1,5 пута мање времена него што је то предвиђено стандардом. То им је омогућило да боље изврше низ специјалних задатака за вођење копнених и ваздушних извиђачких јединица и за уништавање саботажних и извиђачких група условног непријатеља.

Уништавање непријатеља до нивоа „контрола је поремећена“

Победничка тактика и широко увођење најновијих модела борбене и специјалне технике у праксу операција трупа стварају победничку стратегију. Командант Централног војног округа генерал-потпуковник Александар Лапин саопштио је 2. јула 2020. године да је нови начин деловања тестиран током вежби које су се истовремено одржавале на полигонима у Републици Хакасији, Оренбуршкој, Чељабинској, Кемеровској, Свердловској области и Таџикистану.

„У оквиру сузбијања непријатеља у операцијама са више сфера на шест полигона је тестирана нова метода заштите трупа — стварање комплексног система који укључује снаге и средства електронског ратовања, извиђања, противваздушне одбране и даљинског уништавања паљбом“, рекао је командант Централног војног округа. Створени систем је омогућио повећање ефикасности уништавања непријатељских електронских циљева до нивоа „контрола је поремећена“.

Сумирајући резултате од прошле године, министар одбране Русије Сергеј Шојгу је истакао да су Оружане снаге испуниле све задатке који су били постављени за 2019. годину, обезбеђен је одређени ниво одржавања одбрамбених способности земље и повећање борбених способности трупа за 14 одсто. Темпо раста у 2020. години сигурно неће бити лошији. Вероватно ће бити много бољи. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала