Проглашена ванредна ситуација: Јадар се излио, поплавни талас креће се ка Лозници /фото/

© Sputnik / Небојша ПоповићЈака киша изазвала пораст водостаја на свим рекама
Јака киша изазвала пораст водостаја на свим рекама - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Због обилних падавина излила се река Јадар, а поплавни талас креће се од Осечине ка Лозници, која је због тога увела ванредну ситуацију како би предузела све мере за одбрану од поплава, каже за Тањуг градоначелник Лознице Видоје Петровић.

На основу упозорења и прогнозе Републичког Хидрометеоролошког завода Србије, упозорења Сектора за ванредне ситуације као и наредбе Јавног водопривредног предузећа Србијаводе о увођењу ванредне одбране од поплава на варедној седници Градског штаба за ванредне ситуације донета је одлука о проглашењу ванредне ситуације на територији града Лознице.

Како је навео градоначелник Лознице Видоје Петровић, "задужују се сва јавна предузећа града Лознице, привредна друштва, други државни органи и организације са седиштем у Лозници, као и савети месних заједница за предузимање свих потребних мера и стављања у функцију свих расположивих средстава (људства и материјалних средстава) ради заштите становништва, имовине, стоке и других добара на територији града Лознице“.

Градски штаб за варедне ситуације у сарадњи са формираним радним групама и Сектором за ванредне ситуације Републике Србије ће пружити становништву града Лознице сву потребну материјалну, техничку и другу помоћ.

​Организује се 24- часовно дежурство у Градском штабу за варедне сизтуације. Контакт телефони су: 015 876 198, 015 888 075.

У околини Лознице, после обилне кише, излило се и неколико мањих река, Церница, Жеравија, Штира, Трбушница, које су поплавиле оранице, као и дворишта неколико домаћинстава, али вода није ушла у куће.

На терену су екипе Србијавода, као и Сектора за ванредне ситуације МУП-а, а ангажоване су екипе комуналних предузећа.

​"Озбиљнији талас креће се из Осечине, са изворишта Јадра, који је већ увелико поплавио простор од Осечине према Лозници. Велики талас иде, Јадар се већ излио свом својом дужином. Ми смо комплето подигли наша предузећа, укључили механизацију и људе, обавестили становништо и за сада све држимо под котролном", рекао је Петровић за Тањуг.

Он је додао да је на терену девет екипа, као и припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а и Србијавода, са чијим је директором, каже, у сталном контакту и који је сада у Осечини.

​"Предузимамо све што је у нашој моћи да заштитимо људе и имовину и све што је могуће у брањеном делу. Постоје делови речних корита шриром Србије који су у тзв. небрањеном делу", до дао је Петровић.

Додао је да се око Лознице излило неколико мањих река, што су, каже, кратки бујични токови на којима, када је хидролошка ситуација као данас и како се очекује ноћас и сутра, порасте водостај, излију се и за неколико сати се повуку.

Изливање Цернице направило је проблеме и у Бањи Бадањи.

Стефановић упутио додатне снаге МУП-а у Осечину

Министар полиције Небојша Стефановић упутио је додатне снаге Сектора за ванредне ситуације МУП-а и припаднике жандармерије у општину Осечина, како би помогли грађанима чије су куће угрожене услед изливања реке Јадар.

Стефановић је то учинио након консултација са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, саопштио је МУП.

До изливања је дошло услед бујичних поплава, које су последица већих падавина у претходна 24 сата.

​Припадници Сектора за ванредне ситуације, заједно са представницима локалне самоуправе и Општинског штаба за ванредне ситуације, прате дешавања на терену и спремни су да реагују и у случају потребе за евакуацијом становништва.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала