Доктори из литије: Траже да се тестирамо на корону, то је притисак

© Фото : Б. ВукићевићНикшић, литија
Никшић, литија - Sputnik Србија
Пратите нас
Директори болнице и дома здравља у Никшићу траже од лекара који су синоћ предводили литију за одбрану светиња у том граду да се тестирају на корона вирус. - Реч је о притиску, ниједну меру нисмо прекршили, кажу лекари за Спутњик.

Лекари који су се нашли на заједничкој фотографији испред цркве у Никшићу тренутно се налазе испред локалне станице полиције, јер је једна од колегиница, која се синоћ обратила окупљенима, позвана на саслушање у својству грађанина.

Радни дан почео разговором са директором

Радни дан им није почео у ординацијама, већ су позвани на разговор код претпостављених, објашњава за Спутњик један од лекара који су предводили литију.

© Фото : Уступљено СпутњикуЛекари из литије испред Центра безбедности у Никшићу.
Доктори из литије: Траже да се тестирамо на корону, то је притисак - Sputnik Србија
Лекари из литије испред Центра безбедности у Никшићу.

„Директорка Дома здравља и директор болнице су позивали појединачно или по двоје лекара на разговор. Објашњење је да смо радници болнице, а били смо присутни на фотографији и да сада морамо да се тестирамо на КОВИД, да нам пацијенти не би пребацили да смо им пренели инфекцију. То је њихово објашњење, желе да имају покриће, да тест буде негативан, како евентуално заражени пацијенти не би могли да приговоре нама и њима“, каже овај лекар.

Он истиче да су сви лекари одбили да се тестирају, јер руководиоци установа нису имали папир којим би доказали да то од њих тражи неко са више инстанце, из Министарства здравља. Он додаје да је из тона којим је од њих захтевано да се тестирају јасно да је реч о притиску, а не о добронамерној препоруци.

„То је било ислеђивање. Ја сам свом директору поручио да је то потпуно нелегитимно и без било каквог основа. Нисмо прекршили ниједну меру, нисмо прешли границу, било нас је мање од двеста, не постоји препорука да се држи раздаљина. Људи се свуда окупљају, имате матуру у Улцињу где је било присутно хиљаду људи, хиљаду матураната. Власник локала је члан ДПС-а, наравно да нико није реаговао“, каже лекар са спорне фотографије.

Он додаје да је у синоћњој литији у Никшићу било више од 60 лекара и објашњава зашто нису сви на фотографији.

© Уступљено Спутњику"Нисмо прекршили ни једну меру, тестираћемо се само по препоруци колега епидемиолога", поручују лекари из литије.
Доктори из литије: Траже да се тестирамо на корону, то је притисак - Sputnik Србија
"Нисмо прекршили ни једну меру, тестираћемо се само по препоруци колега епидемиолога", поручују лекари из литије.

„Нисмо заједно јер многи нису могли да нам приђу. Зауставили су их момци који обезбеђују порту и храм, управо због мера Националног коордиНационог тела. Дакле, и они који помажу да се литије одрже размишљају о мерама опреза“, каже лекар.

Лекари нису прекршили ни једну меру

Љиљана Аџић, директорка Дома здравља у Никшићу за Спутњик каже да нико није покушао да примора лекаре да се тестирају. Она истиче да су на разговор позвани само они који су се фотографисали.

„Добили смо савет да се тестирају лекари, не учесници литије, јер у њој се шета на отвореном и постоји дистанца, већ они који су се фотографисали. Били су близу једни другима, није било дистанце. Савет је да се тестирају, јер ипак раде са пацијентима. На њима је било да ли ће прихватити или не. То није присила, то је савет Министарства здравља и здравствене инспекције“, каже директорка.

Због литије коју су предводили лекари реаговао је ДПС, саопштењем у коме се каже да су „овим чином бацили љагу на своју професију, не из разлога што су пошли за онима који атакују на државу у којој лекари представљају један од најбитнијих сегмената, него што су се оглушили о мере Националног координационог тела“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала