Пета годишњица нуклеарног споразума са Ираном: Москва позива Запад – очувајте договор

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова  - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом предстојеће пете годишњице од потписивања нуклеарног споразума са Ираном званична Москва позвала је Берлин, Лондон и Париз да уложе додатне напоре како би се тај споразум очувао.

Према речима портпаролке Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове, поједини ставови спољнополитичких ресора Велике Британије, Немачке и Француске не могу да не изазову питања када је реч о даљим намерама европских колега у том правцу.

„Москва је одувек признавала напоре тих водећих европских земаља како би се споразум са Ираном очувао. Међутим, главни фактор који урушава тај споразум остаје Америка, будући да је та земља једнострано иступила из њега и наставља да систематски крши све што је записано у резолуцији 2231 Савета безбедности УН“, истакла је.

Захарова је оценила да су сличног става и европске земље, имајући у виду да су и оне у свом обраћању изразиле забринутост по том питању, иако нису уложиле додатне напоре да се створи механизам за решавање спорова, који је био договорен и требало је да се реализује још у јануару.

„Заједничка комисија по том питању се никада није састала, никаква решења нису донета и ниште није предузето како би се тај проблем извукао из процедуралног ћорсокака“, нагласила је.

Захарова је додала и да се Москва нада да ће Берлин, Лондон и Париз схватити важност тог споразума и да ће поново приступити реализацији свих договорених ставки.

„Добар повод да се тако нешто деси је предстојећа пета годишњица од потписивања – 14. јул. Позивамо све европске земље да искористе тај дан и да се поново заложе за борбу која је од заједничке користи“, закључила је она.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала