Скинута ознака тајности: Украјина објавила непознате податке о несрећи у Чернобиљу

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаНукеларна електрана Чернобиљ
Нукеларна електрана Чернобиљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Архива Службе безбедности Украјине и Украјински институт за национално сећање скинули су ознаку тајности са докумената о изградњи нуклеарне електране у Чернобиљу и несрећи која се тамо догодила.

Институције се позивају на објављену другу књига зборника „Чернобиљски досије КГБ-а. Од изградње до несреће“. Она укључује документа која обухватају период од 1970. до новембра 1986. године. У књизи је представљено 229 докумената, а велики део њих је објављен први пут.

Како се наводи у документима, инциденти на нуклеарној електрани у Чернобиљу догађале су се и пре априла 1986. године, али о томе нико није говорио.

„Документа садрже сведочанства о хаваријама у електрани 1986. године, транскрипте телефонских разговора у електрани у ноћи 26. априла, примерак првог извештаја о несрећи, информације о почетку истраге и изградњи 'куполе'“, рекао је директор архиве СБУ Андреј Когут.

Према речима директора института Антона Дробовича, документи ће допринети „бољем разумевању трагедије, јер укључују извештаје и материјале о 'ситним' хаваријама, које су се раније догађале у нуклеарној електрани, али које су скриване“.

Раније је украјинска специјална служба објавила тајна документа које сведоче о неквалитетним грађевинским и инсталационим радовима, нарушавању технолошке дисциплине и сигурносних правила у нуклеарној електрани у Чернобиљу.

Како се наводи, у периоду од 1971. до 1981. године у електрани је забележено 29 инцидената, укључујући и неколико мањих кварова. Осам инцидената догодило се због непажње особља. 

Хаварија у нуклеарној електрани

Дана 26. априла 1986. године током планског тестирања на четвртом енергетском блоку нуклеарне електране догодила се експлозија. Нуклеарно језгро реактора је потпуно уништено, зграда погонске јединице делимично се срушила и дошло је до значајног емитовања радиоактивних честица у околину.

У тренутку несреће погинуле су две особе, око 600 људи из станице и ватрогасци добили су високе дозе зрачења (њих 28 је умрло у току те године). Више од 200.000 квадратних метара СССР-а било је изложено радиоактивној контаминацији. Према проценама стручњака, то је била највећа несрећа у историји нуклеарне енергије. У отклањању последица учествовало је више од 600.000 људи.

Град Припјат налази се на три километра од нуклеарне електране „Чернобиљ“. Пре несреће у њему је живело више од 47.000 људи, а сада је то град духова због високог нивоа радијације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала