Бисер природе: Плаво језеро под Уфом, вода бистра, хладна и лековита /видео/

© Sputnik / screenshotЈезеро Уфа
Језеро Уфа - Sputnik Србија
Пратите нас
На 45 километара од Уфе у близини села Подлубово налази се језеро Зјангјар Кул, што у преводу на руски језик значи „Плаво језеро“. На кадровима снимљеним из дрона у понедељак види се да је вода у језеру веома чиста и има небеску, светлоплаву боју.

Водни резервоар је малих димензија, око 400 квадратних метара, а по облику подсећа на тањирић. Језеро је јединствено због своје воде. Глина која се налази на дну резервоара даје језеру плавкасту нијансу.

Међутим, вода у језеру није само лепа, већ је и лековита. Хемијска анализа њеног састава открила је да садржи велики број минерала који су корисни људима и помажу при лечењу бројних болести.

Због тога увек има оних који желе да пливају, упркос чињеници да је вода у језеру прилично хладна и током лета. Према подацима управе Кармаскалинског округа Републике Башкортостан (Башкирије), рониоци су, урањајући на дно језера, открили тамо гејзир, који снабдева језеро водом.

Такође, уколико се очисти камење и глина у близини једног од извора, могуће је открити пролаз до крашке пећине. То је разлог због којег Плаво језеро попут магнета привлачи познаваоце природне лепоте, као и оне који желе да побољшају своје здравље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала