Бугарски Атлантски савет: Искористити прилику и разместити Ф-16 у Бугарској

© AP Photo / Chiang Ying-yingФ-16
Ф-16 - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски Атлантски савет поново је изашао с предлогом да Америка део свог контингента, који намерава да повуче из Немачке, пребаци у Бугарску, као и да се на територији те земље распореде и амерички Ф-16.

Они су се огласили након писања пољских медија да ће САД распоредити 2.000 својих војника у Пољској, као и да Вашингтон намерава да у Пољској размести 30 ловаца Ф-16.

„Пољска неће пропустити прилику. А ми? … Сада је прави тренутак да се затражи стано присуство америчких Ф-16 ради заједничког обезбеђивања ваздушног пространства“, наводе у тој организацији.

Ово није први пут са Атлантски савет позива на размештање америчког наоружања у Бугарској.

Прошле године организација је оштро критиковала присуство С-400 у Србији (за потребе заједничке војне вежбе са Русијом) и као одговор предложили размештање америчког ракетног система „Патриот“.

Такође, критиковали су то што је премијер Бојко Борисов одбио стварање базе НАТО у Црном мору. Такав став, кажу, није прикладан за некога ко је премијер државе-чланице НАТО.

„Такав став може да има само неутрална земља, која покушава да балансира између Русије и НАТО, али никако Бугарска чија је обавеза као савезника да буде поуздан и достојан члан Алијансе“, саопштили су у Атлантском савету у јесен прошле године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала