Поплаве у Србији 2020. Осечина - Sputnik Србија

Из минута у минут: Ванредно у 15 општина, велика штета на кућама, путевима и ораницама /видео, фото/

Пратите насTelegramOdyssey
У 15 локалних самоуправа у Србији уведена је ванредна ситуација због изливања река услед обилних падавина. Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће влада учинити све да што брже санира последице поплава и помогне људима.

Брнанбићева је после седнице Штаба за ванредне ситуације рекла да је проблем настао јер је у претходних 48 сати било екстремних падавина, и до 210 литара по квадратном метру.

"Све надлежне службе реаговале су на време. И ''Србијаводе'' и ''Воде Војводине'' биле су у конткату са РХМЗ-ом, постављени су бедеми, што је спречило штету, каква је могла да настане", рекла је Брнабићева новинарима.

Додала је да ће данас посетити Косјерић и Осечину, две општине у којима је проглашена ванредна ситуација.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:53 23.06.2020

В. д. директора Јавног предузећа "Путеви Србије“ Зоран Дробњак изјавио је да се ситуација с поплавама из сата у сат мења и да је брзом реакцијом путара санирано 120 километара путева на којима је саобраћај био у прекиду услед обилних кишних падавина.

"Саобраћај је био обустављен на око 410 километара путева због високог водостаја. Најкритичније је било у Западној Србији. Један мост је пао у Љубовији, мост је стар 50 година, стубови су тада пројектовани у кориту реке и то је био проблем. Урадићемо девијацију и поставићемо понтон, да би за дан-два саобраћај почео да функционише. Критично је било и у Адранима код Краљева где је водостај реке достигао до моста, у Ариљу, Новом Пазару и Рашкој“, рекао је директора Дробњак за Танјуг.

Надзорни органи и путари са више од 150 машина су на терену, дежурају и спроводе превентивне мере на оштећеним деоницама.

"Како би се спречило изливање река на путеве, у корита се насипа камен, уколико је водостај висок. Очекујемо да ће наредних дана ситуација да се стабилизује и водостај да опадне, да би путари одмах кренули са санирањем оштећених деоница“, истакао је Дробњак.

20:14 23.06.2020

У општини Осечина током јучерашњег дана и ноћи услед великих падавина река Јадар се излила, а куће и домаћинства осим воде из те реке поплавила је и вода из канала који немају довољно капацитета да приме падавине.

Вода је, како причају мештани, поплавила великом брзином, па чак нису имали времена довољно да се одбране и многи су доживели исти сценарио као и 2014. године.

На срећу, није било људских жртава, домаће животиње су на време евакуисане, али вода је поплавила велику површину обрадивог земљишта и ушла у куће где је начињена велика материјална штета.

Мештани, на основу искуства од пре шест година, кажу за Танјуг, да им је потребно најмање десетак дана за санацију и чишћење кућа, након чега је потребно још времена како би се влага у кућама осушила.

Поплаве у Србији 2020. Осечина - Sputnik Србија
20:11 23.06.2020

Река Љубовиђа код Љубовије полако се повлачи у своје корито и њен водостај је нижи за један метар, међутим, ситуација у тој општини је и даље критична јер је поплављено између 600 и 700 домаћинстава, 70 људи је евакуисано, три моста су срушена, а седам села одсечена.

То је за Танјуг изјавио председник општине Милован Ковачевић, који је рекао да се, уколико не буде нових киша, очекује да ће се живот у тој општини нормализовати у наредних 24 до 48 сати.

“Највећу штету смо имали на магистралном путу Бајина Башта - Љубовија, где нам се урушио мост. Данас је у одржана седница штаба за ванредне ситуације којом је председавао министар Небојша Стефановић и на којој су донети конкретни задаци, а најпречи је постављање понтонског моста на том месту”, рекао је Ковачевић.

19:30 23.06.2020

Река Љубовиђа је у Љубовији направила велику штету - порушена три моста, поплављено неколико стотина кућа, уништени усеви и поседи.

Количина воде која је у том месту пала за 24 сата је 210 литара, што одговара збирним вишемесечним падавинама, пренео је јавни сервис.

 

18:11 23.06.2020

Општински штабови за кризне ситуације у Коцељеви и Владимирцима прогласили су ванредне ситуације због изливања водотокова другог реда на подручју тих општина.

У обе општине набујала вода још није угрозила домаћинства, а поплављена су подручја око корита тих река на којима се налази пољопривредно земљиште, јавио је РТС.

У Коцељеви највећи проблем прави река Тамнава, док се у Владимирцима излила река Добрава.

18:07 23.06.2020

Више од 50 припадника Војске Србије ангажовано је на пружању помоћи становништву у одбрани од поплава у Краљеву.

Припадници Друге бригаде копнене војске ангажовани су у Матарушкој Бањи код Краљева на изради бедема због изливања реке Ибар, која прети да поплави околна домаћинства, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

16:56 23.06.2020

Због кише која у Поморављу пада 24 сата са мањим и јачим интензитетом, али и падавина протеклих дана дошло је до наглог раста водостаја на рекама укључујући и Велику Мораву.

Водостај је знатно порастао од ноћас, али су реке све у коритима и нема опасности од изливања, али су све службе обавештене и у приправности ако затреба, а ситуација се прати, речено је Таnjугу у Општинским штабовима за ванредне ситуације.

Водостај Белице и Лугомира код Јагодине је порастао за 140 и 113 центиметара, Црнице код Параћина 97, Ресаве код средњовековног манастира Манасије у Деспотовцу 148 центиметара.

Ове реке су у мају 2014. године у овим градовима и Свилајнцу изазвале катастрофалне поплаве.

И водостај Велике Мораве је у великом порасту а прогноза Републичког хидро-метеоролошког завода (РХМЗ) је да ће и даље расти. До сутра ће, прогноза је, код Враварина водостај Велике Мораве бити већи за 80 центиметара, код Ћуприје 90, Багрдана код Јагодине 120 центиметара.

"Теденција је да ће водостај расти и наредна три дана", прогноза је РХМЗ.

Реке су мутне, набујале, носе много смећа, пластичних боца, лименки, најлон кеса, пањева, грана... које таложе уз носаче мостова. Киша готово не престаје.

16:41 23.06.2020

У Љигу је данас проглашена ванредна ситуација на целој територији општине, а обилне падавине причиниле су материјалну штету на пољопривредном земљишту, усевима, локалним и регионалним путевима, мостовима и помоћним објектима у околним селима, каже председник општине Драган Лазаревић и наводи да становништво није угрожено.

Он је за Танјуг рекао да је покренуто и неколико клизишта, али да је, за сада, ситуација под контролом, да су у прекиду били одређени путни правци, да је сада непроходан само пут Дудовица - Латковић - Љиг, те да се рано јутрос око два сата излила река Љиг дуж ауто-пута Милош Велики где и сада има воде.

"Имамо неколико оштећених мостова, али успели смо да избегнемо велику штету, јер смо у претходне две године велика средства добили од државе за регулацију корита река где је уложено два милиона евра и то је дало резултата", рекао је Лазаревић.

Навео је да су се велике количине падавине у Чачку и Горњем Милановцу слиле до Љига, а да је тренутно истоимена река у опадању.

Лазаревић каже да су се јутрос у општини Љиг излиле реке Љиг и Качер које су направиле штету на пољопривредном земљишту и на усевима.

"Вода је продрла у неколико помоћних објеката у неколико села, куће и становништво нису угрожени и није било евакуације грађана", рекао је Лазаревић и навео да је у Љигу редовно снабдевање струјом и водом.

Киша је данас престала да пада око 11 сати.

16:37 23.06.2020

У насељу Грдовићи, у Ариљу, десетине кућа су под водом. Уништени су усеви, малињаци, домови. Вода у Ариљу је стигла на 200 метара од зграде општине Ариље.

До сада је евакуисано 300 људи, подижу се насипи, и уклањају наноси. Из општине тврде да ће храна бити обезбеђена за све угрожене, пренео је јавни сервис.

Мештани тврде да је ситуација сада тежа него пре шест година.

13:58 23.06.2020

Обреновац је у потпуности и неће бити проглашена ни редовна и ванредна одбрана од поплава, јер за тим нема потребе, каже заменик градоначника Београда Горан Весић.

Весић је данас у Обреновцу обишао насип у Белом пољу, испод аутопута "Милош Велики", како би се уверио да су предузете све мере заштите од евентуалних поплава.

13:35 23.06.2020

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је данас да очекује да ће се ситуација у вези са поплавама током дана смирити и нагласио да је актуелна ситуација доказ колико мора да се улаже у водопривредне објекте.

Љубовија - поплава - Sputnik Србија
13:34 23.06.2020

Изливање реке Студенице код Краљева направило је велике проблеме, а брачни пар заробљен је у кући у Живички јер спасиоци не могу да приђу због јаке матице реке.

Како преноси РТС, ради се о старијем брачном пару, за који мештани кажу да су се последњи пут са њима чули јутрос у 05.30 сати, када је река почела да надолази.

Ватрогасци и спасиоци су казали да су пробали чамцима и сајлама да приђу кући, али да нису успели.

11:52 23.06.2020

Специјалистички тимови МУП за спасавање и жандармерија јуче и данас су евакуисали 71 особу на територији општина Крупањ, Љубовија, Косјерић и Лучани.

Ситуација услед обилних падавина и изливања река је стабилнија у Крупњу, Лозници и Осечини, док је у Љубовији, Гучи, Лучанима и Ариљу још критична и прати се стање на терену, кажу у Сектору за ванредне ситуације МУП-а.

11:36 23.06.2020

Због обилних падавина и изливања река, у Краљеву је проглашена ванредна ситуација, рекао је за Тањуг градоначелник Предраг Терзић.

10:53 23.06.2020

У селу Ваљевска Лозница, уз пругу, код пропуста, током ноћи и јутра поплављено је више од 100 хектара обрадивог земљишта под засадом, а вода је достигла висину од 2,5 метра.

10:50 23.06.2020

Услед обилних падавина река Моравица на територији општине Ариље се излила због чега је неколико стотина кућа у критичној ситуацији, а ванредно стање проглашено је данас у десет месних заједница на територији те општине.

10:45 23.06.2020
10:43 23.06.2020
10:26 23.06.2020

На територији општине Лучани јутрос је проглашена ванредна ситуација због обилних падавина, а више од 100 домаћинстава је поплављено у Гучи и Вичи и из њих су током претходне ноћи евакуисани људи и животиње, каже заменик председника општине Лучани Милош Јовичић.

09:06 23.06.2020

У општини Љубовија поплављено је око 700 кућа, евакуисано је 70 домаћинстава, срушена су три моста, од којих је један на магистралном путу Мали Зворник- Љубовија- Бајина Башта, каже председник општине Љубовија Милан Ковачевић.

Љубовија - набујала река срушила мост - Sputnik Србија
Поплава у Љубовији - Sputnik Србија
08:32 23.06.2020

РХМЗ упозорава да ће водостај на сливовима Колубаре и Јадра са притокама, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици, као и на горњем току Западне Мораве и данас бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа, а на Јасеници и Кубршници са достизањем упозоравајућих нивоа.

08:26 23.06.2020
08:20 23.06.2020

У Љубовији је река Љубовиђа поплавила око 700 домаћинстава, а 70 породица је евакиусано. Порушена су два моста, а угрожено је још пет.Председник општине Милован Ковачевић каже за РТС да су имали тешку ноћ, као и да су због велике количине кише неки насипи попустили. "Сва механизација и грађанство су били ангажовани, међутим неки насипи нису издржали тако да је дошло до изливања воде", каже Ковачевић.

Навео је да су морали да искључе и магистрални водовод, па је цела општина вез воде. ЕПС је превентивно искључио и струју за педесетак домаћинстава у центру места.

08:19 23.06.2020

Према информацијама јавног предузећа "Путеви Србије", обустављен је саобраћај на следећим путним правцима због изливања река:– Ибарска магистрала, деоница Чачак-Горњи Милановац, место Млаковац, обустава саобраћајa услед изливања реке Деспотовице.

– Ибарска магистрала, на делу код кружног тока Дићи, успорено одвијање саобраћаја услед изливања реке Љиг.

– Дићи-Бојковци, обустава саобраћаја услед изливања реке Љиг.

– Латковић-Љиг, обустава саобраћаја услед изливања реке Љиг.

– Грачаница - Љубовија у месту Љубовија (код мотела), обустављен саобраћај због изливања реке Љубовиђа и урушавања моста.

08:14 23.06.2020
08:04 23.06.2020
08:00 23.06.2020

Кризни штаб за ванредне ситуације Обреновца заседаће данас због високог водостаја реке Колубаре, изјавио је председник те општине Мирослав Чучковић и додао да је за сада ситуација мирна.

07:51 23.06.2020
07:49 23.06.2020
Томашевац: Због изливања Тамиша затворен пут - Sputnik Србија
07:43 23.06.2020

Обилне падавине очекују се у централним и јужним пределима Србије, са 40 милиметара кише за 24 часа. У централној Србији је на снази наранџасти метео-аларм, у Београду и Банату жути.

07:42 23.06.2020

Током ноћи обилне падавине донеле су проблеме житељима Косјерића – излила се река Скрапеж у центру града. На месту изградње новог моста је дошло до запушења корита реке и изливања. Поплављено је око педесетак објеката, а евакуисано десет особа.

07:41 23.06.2020

Порастао је водостај Тамиша. На потезу од 60 километара од границе са Румунијом до Сечња, обе обале су под ванредним мерама одбране од поплава.

07:41 23.06.2020

Кризни штаб прогласио је ванредну ситуацију на делу територије општине Ариље, у сливу реке Моравице, на територији десет месних заједница.

Ниво Моравице је тренутно у стагнацији и надлежни се надају да неће бити изливања ако не буде обилнијих падавина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала