Економија је мотор који покреће нормализацију, али не одлаже политичко решење проблема КиМ

CC0 / / Србија, тзв. Косово и ЕУ
Србија, тзв. Косово и ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Уочи наставка дијалога Београда и Приштине и атмосфери међусобног неповерења Америке и ЕУ, и различитог приступа за решавање косовског питања, саговорници Спутњика сагласни су у томе да економија може да буде мотор који ће покренути нормализацију, али се на слажу око тога да ли је довољна да одложи политичко решење.

Др Слободан Зечевић сарадник Института за европске студије подсећа да је Ричард Гренел амерички специјални изасланик за Балкан већ наговестио да ће се до решења доћи у две фазе, од чега ће прва бити упрво економска сарадња, а да ће у другој фази ЕУ преузети главну реч за проналажење политичког споразума. Из тог разлога верује да без политчког решења нема финиша.

Економија увод у политичко решење

„Практично, овај економски део је услов за реализацију политичког договора. Међутим, неки у ЕУ сумњају у намере Америке и верује да Ричард Гренел има тајни политички план за решавање косовског питања, који би био потписан у Вашингтону, да би Трамп имао адут за изборе“, мишљења је др Зечевић.     

Да ли ЕУ с правом сумња, то је тешко рећи додаје наш саговорник, јер Америка о политичком решењу није званично причала. Ову недоумицу додатно подгрева и агенда косовских званичника по којој су теме за Брисел вазна либерализација и пандемија, а за Вашингтон почетак дијалога за међусобно признавање, с акцентом да је почетак економска сарадња.

„Слободна трговина, без било каквих ограничења за проток робе па чак и такозвани „мали Шенген“ дакле слободан проток људи, инфраструктура, изградња аутопутева који би повезали Приштину и  Београд, железница, а можда и заједнички инфраструктурни пројекти везани за електропривреду, су само неки од делова Гренеловог предлога за економско повезивање“, наводи саговорник Спутњика.

Економија јесте најјача веза која данас у свету повезује чак и политичке непријатеље, додаје Јован Ковачић, члан Извршног комитета Трилатералне Комисије, па стога и није ни чудо што Америка жели да крене од те тачке у решавању косовског питања.

Интереси великих сила

„Историја нам показује да ако на почетку преговора  има неког успеха, а при том се има воља и жеља да се иде до краја, онда се нека питања која изгледају јако тешка и немогућа за решавање, на основу првобитних успеха много лакше реше, него што би то било када би се кренуло у решавање прво с њима. И то јесте једна врста стратегије како се решавају проблеми у свету“, објашњава Ковачић.

У политици емоције не постоје већ само интереси, истиче он, и додаје да ако се интереси, посебно великих сила поклапају, онда ће се ово питање решавати комбиновано- форсирања онога што је решиво одмах. У том случају је важно да сви учествују. Џаба би било да сада Албанци и Срби седну и све се сами договоре, ако тај њихов договор не би био у интересима великих сила.

Утицај спора Америке и Немачке

Ковачић верује да је могуће да политичко решење буде на неки начин одложено али само како би дошло до такозване економске нормализације Приштине и Београда. У исто време он напомиње да то зависи и од тога колико ће Немачка и Америка у свему томе пронаћи заједнички језик с обзиром да Берлин сматра да је Америка „улетела у празан простор“ тј,  дијалог, без консултације с њима.

После подуже паузе први сусрет косовских и београдских званичника требало би да се одржи у четвртак у Бриселу, док је други планиран да буде уприличен у Белој кући у Вашингтону у суботу.  Нови премијер Косова потврдио је да ће са својим тимом ићи на састанак у Брисел као и да ће одатле отпутовати за Вашингтон. За такозваног председника Косова Хашима Тачија за сада је познато да ће сигурно ићи у Америку али је нејасно да ли ће бити и на састанку у Бриселу

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала