Још није касно да предузмемо мере и спречимо ширење вируса корона

© Flickr / Silvia StortiПрање руку
Прање руку - Sputnik Србија
Пратите нас
Маске у затвореном простору, прање руку и дистанца - то је најбољи одговор на пораст броја заражених коронавирусом у Београду, каже за Спутњик инфектолог проф др Дарко Ножић, дугогодишњи начелник Клинике за инфектологију ВМА, додајући да још није касно да предузмемо мере да би смо остали здрави.

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је да је епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона у Београду поново претећа и да ће највероватније ускоро бити уведене поједине забране, као што је забрана посета болницама или ношење маски у јавном превозу и продавницама.

Кон је указао и да би се у јулу, због повратка студената кућама, претња могла проширити и по читавој Србији.

© Tanjug / ZORAN ZESTICМало ко у Београду и даље носи заштитну маску.
Још није касно да предузмемо мере и спречимо ширење вируса корона  - Sputnik Србија
Мало ко у Београду и даље носи заштитну маску.

Постоји могућност за даље ширење вируса

Имунолог др Срђа Јанковић такође упозорава да постоји могућност за даље ширење корона вируса. Он сматра да је поновно увођење полицијског часа мало вероватно, али да нису искључене селективне мере и одређене врсте обавеза које би биле спровођење и законски.

Инфектолог проф др Дарко Ножић, за Спутњик каже да је евидентно да у Београду расте број заражених и да треба да будемо јако опрезни.

„У ординацији где радим на приватној клиници имамо ковид амбуланту, тамо је сад пуно пацијената. Клинике се пуне, људи се враћају, једноставно евидентан је пораст оболелих из простог разлога што смо се сувише опустили. Млади су као пуштени с ланца, кафићи, утакмица и вирус се опет раширио“, каже Ножић.

Иако се о томе говори све време, апел очигледно треба непрекидно понављати, јер још нисмо изашли из епидемије, каже он.

Маске у затвореном простору, прање руку и дистанца, мислим да би све друге забране биле контрапродуктивне. Сада је доминантан респираторни пут преноса, вирус теже опстаје у спољној средини, тако да треба избећи оне који кашљу кијају и директан контакт. Исто, наравно, важи и за оне који се не осећају добро. Дакле, маске, дистанца и прање руку“, истиче овај лекар. Иако се о томе говори све време, апел очигледно треба непрекидно понављати, каже он.

© AP Photo / Darko VojinovicМаске у затвореном простору, прање руку и дистанца - то су основне мере заштите на које позива доктор Ножић.
Још није касно да предузмемо мере и спречимо ширење вируса корона  - Sputnik Србија
Маске у затвореном простору, прање руку и дистанца - то су основне мере заштите на које позива доктор Ножић.

Вирус је исти, али га млади лакше подносе

Упитан да прокоментарише чињеницу да је од престанка ванредног стања евидентан већи број људи са блажим симптомима, доктор Ножић каже да ова чињеница има везе са посебним мерама које су спровођене током посебних мера.

„Симптоми јесу блажи, али су и пацијенти млађи, вирус је исти, не може да се промени за два месеца, то је дужи процес. Сада је већи број младих оболео него у првом таласу, али млади и лакше носе вирус. Проблем су били старачки домови, смртност старијих људи. Утисак је да вирус делује блаже, јер га млађи лакше носе“, каже Ножић.

Он додаје да се до доласка вакцине против КОВИД-а 19 морамо ослонити на имунитет, али и да ће прокужавање одиграти своју улогу, јер какве год мере држава спроводила, вирус неће тек тако нестати.

Доктор Ножић и сам се изборио са КОВИД-ом 19, потпуно сам, није желео да иде у болницу.

© Tanjug / RADE PRELICИнфективна клиника ових дана бележи повећан број амбулантних прегледа.
Још није касно да предузмемо мере и спречимо ширење вируса корона  - Sputnik Србија
Инфективна клиника ових дана бележи повећан број амбулантних прегледа.

„Али ја сам имао све услове, набавио сам апарат за кисеоник, имао сам антибиотике, сам сам се лечио, борио сам се. Не препоручујем то другима, наравно, ја нисам добар пример. Могао сам то себи да дозволим јер имам контакт са свим клиникама, у сваком тренутку сам могао у року од 10 до 15 минута да будем у болници. Мерио сам непрекидно све параметре, ниво кисеоника, никада нису падали на критичан ниво. Никоме то не препоручујем, то је била моја одлука као инфектолога“, објашњава наш саговорник и додаје да свако ко осети прве симптоме треба да се обрати лекару.

Инфективна клиника ових дана бележи повећан број амбулантних прегледа, јер су пријемно- тријажни центар за Београд за све оболеле са респираторним симптомима. Највећи број оболелих има блажу, али има и пацијената са тежом клиничком сликом.

На респираторима у Србији тренутно је 19 пацијената заражених коронавирусом, а у протекла 24 сата откривено је још 96 случајева заразе.

Због повећаног броја заражених вирусом корана сутра ће заседати Кризни штаб.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала