Кустурица: Парада победе — место стварног поноса

Пратите насTelegramOdyssey
Прослављени светски редитељ Емир Кустурица истакао је у изјави за Срну да је Парада победе, која ће бити одржана сутра на Црвеном тргу у Москви, место стварног поноса, а дефиле најјачих и најмоћнијих наоружања биће на неки начин и идеја која се везује и за наш опстанак.

"Глобализација у дугом временском периоду од Римске империје па наовамо увек је имала амбивалентан однос према заштити малих народа тако да је идеја о Првом и Другом светском рату, као и многим другим ратовима директно везана за овај процес", истакао је Кустурица у изјави Срни из Москве где ће сутра присуствовати Паради победе.

Он је нагласио да једна од последица глобализације јесте ревизија историје, пошто глобални утисак о постојању малих народа није повољан.

"Они су нам обећавали да ће све културолошке различитости бити заштићене, а на крају је испало да ће бити заштићене само сексуалне различитости, па је тако у последње време, када је реч о парадама, у оптицају углавном 'парада поноса' против које немам ништа али зато имам место на коме се само потврђује идеја нашег опстанка, а то је Парада Велике победе"

Ову победу извојевала је совјетска армија заједно са партизанским и другим герилским представницима малих народа, а међу тим малим народом смо и ми за разлику од многих малих народа који су били управо везани за ту страну која је поражена, истакао је прослављени српски и светски редитељ.

Кустурица је нагласио да се данас дешава парадокс па се совјетски представници, односно руски наследници не појављују на великим прославама завршетка Другог светског рата него су сви поистовећени- и поражени, и жртве, и џелати.

У војним парадама које ће сутра бити одржане широм Русије учествоваће више од 64.000 војника, 2.400 јединица копнене и ваздухопловне технике, те 13 бродова и подморница.

Парада победе ове године, због пандемије вируса корона, није одржана 9. маја. Уместо традиционалног датума за одржавање смотре изабран је 24. јун,  јер је тог датума 1945. године на Црвеном тргу одржана историјска парада победника коју су предводили маршали Георгиј Жуков и Константин Рокосовски.

Војне параде поводом 75 година од победе у Другом светском рату биће одржане у 10.00 часова по локалном времену у девет градова хероја и 19 градова у којима су размештени центри војних округа, флота и других формација Оружаних снага Руске Федерације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала