Помпео: Руско и кинеско оружје никада неће доспети у руке Ирана

© AP Photo / Jason DeCrowМајк Помпео
Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
САД неће дозволити да руски и кинески авиони уђу у састав наоружања Ирана, тиме би Европа и Азија могле да се нађу под нишаном Техерана, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.
„Ако ембарго УН-а на испоруке оружја Ирану истекне у октобру, Иран ће моћи да купи нове ловце, попут руских Су-30 и кинеских Ј-10. Уз ове изузетно смртоносне авионе Европа и Азија би могле да се нађу на нишану Ирана, што Сједињене Америчке Државе никада неће дозволити“, написао је Помпео на свом Твитер налогу.

Он је такође приложио шему која приказује домет кинеских и руских авиона при полетању са аеродрома у Ирану – пречника 1.648 и 3.000 километара. На њој је приказано да авион Су-30 може да извршава борбене задатке од Немачке на северозападу до Шри Ланке југоисточно од Ирана.

Иран: Очајнички покушај „бесрамног“ Помпеа да доведе свет у заблуду

Министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф оптужио је Помпеа да покушава да доведе јавност у заблуду речима о руским и кинеским авионима.

„Државни секретар Помпео толико очајнички покушава да доведе свет у заблуду да тврди да ће од октобра Иран набавити ловце“, написао је Зариф на свом Твитер налогу.

Ирански министар је скренуо пажњу и на шему коју је објавио Помпео, на којој је приказано до којих земаља могу да долете кинески Ј-10 и руски Су-30.

„После тога (куповине авиона) Иран ће их послати на максималну удаљеност лета. Можда он (Помпео) може да одговори како ће се тада авиони вратити у Иран, након што потроше сво гориво“, рекао је Зариф и додао „таг“ – „бесрамни“.

​Подсетимо, САД су предале Савету безбедности Уједињених нација нацрт резолуције о продужењу ембарга на оружје Ирану, који истиче у октобру ове године, саопштио је за РИА „Новости“ извор из Савета безбедности.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упутио писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу, у коме истиче да нема објективних разлога за увођење ембарга на оружје Ирану. Како је истакао, примена ограничења на испоруку оружја Ирану након 18. октобра 2020. године „никада није планирана и не постоје ни правни ни други разлози да се то преиспитује“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала