Прогон се наставља: И улцињски свештеник мора да напусти Црну Гору

© Фото : Не дамо светињеСвеће: Литија у Бару
Свеће: Литија у Бару - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Улцињски парох Синиша Смиљић мораће почетком јула да напусти Црну Гору, јер наводно угрожава њену националну безбедност.

То пише у решењу МУП-а — улцињске филијале за грађанска стања и личне исправе, у коме се констатује да 2. јула престаје да важи дозвола за привремени боравак свештенику рођеном у Завидовићима у БиХ, преносе „Вијести“.

Смиљић је почетком априла, због кривичног дела непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, сходно споразуму о признању кривице, кажњен са 4.500 евра. Супротно забрани, тада је возио из Улциња за Подгорицу.

У решењу пише да је филијала, иницијативом Сектора граничне полиције, обавештена да су сходно Закону о странцима накнадно наступили разлози који се односе на сметње из разлога унутрашње безбедности.

„А којим је прописано да унутрашња безбедност подразумева заштиту безбедности грађана, Уставом утврђених слобода и права и имовине, спречавања вршења и откривања кривичних дела и прекршаја, проналажења учинилаца кривичних дела и прекршаја и одржавање јавног реда и мира“, наводи се у документу.

Филијала је, како пише, имала увид у правоснажну пресуду Основног суда у Подгорици, на основу које је Смиљић кажњен са четири и по хиљаде евра, у време епидемије вируса корона.

Будва напето у току седнице скупштине општине - Sputnik Србија
Полиција свештенику лупала у зору на врата, уплашила децу: Народ се окупља у Улцињу /видео/

Констатује се и да свештеник није хтео да потпише записник без претходне консултације са Правним саветом Митрополије црногорско-приморске.

Смиљић је тада оценио да је осуђујућа пресуда Основног суда неправедна и да кривично дело за које је оптужен не нарушава његове моралне особине нити угрожава безбедност и углед државе у којој живи од 15. године.

Он је навео да је заборавио потврду за коју је имао легитимитет да је сам себи изда и да је она накнадно достављена тужилаштву, али није уважена јер се радило о „делу у моменту“.

Казао је и да је кривицу признао и платио драконску казну само да би избегао патњу породице и деце.

У решењу се наводи и да је филијала у спроведеној радњи сачинила записник који странка у поступку није хтела да потпише.

Против решења је овлашћени пуномоћник Смиљића изјавио жалбу.

Петицију против решења потписало и 100 Албанаца

Председник црквене општине Улцињ Божидар Михаиловић казао је да је петицију поводом покретања поступка о отказивању боравка месном пароху протојереју Синиши Смиљићу за два дана потписало више од хиљаду православних житеља и око 100 Албанаца исламске и римокатоличке вероисповести.

Навео је да је за три године службе у Улцињу Смиљић афирмисао међуетничку толеранцију и склад у граду и подсетио да је његовим доласком у парохији заживео културно-уметнички дух, школа веронауке, стонотениска секција, коло милосрдних сестара...

„За три године службе Божје у Улцињу све његове радње су биле на добробит свих грађана Улциња, а и Црне Горе“, навео је Михаиловић, објављено је на порталу Митрополије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала