Путин се обратио нацији: Успели смо да се изборимо са пандемијом /видео/

© AP Photo / Mikhail MetzelПутин на ТВ
Путин на ТВ - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир  Путин је током обраћања нацији изјавио да је Русија успела да се избори са свим изазовима изазваним пандемијом вируса корона, а захваљујући мерама које су биле усвојене, спасено је на десетине хиљада живота.

Како је рекао, захваљујући мерама против вируса корона власти Русије су успеле да купе време и да „прикоче“ пик пандемије.

Он је захвалио грађанима јер су достојанствено преживели један од најопаснијих периода епидемије, док је уједно и захвалио лекарима и медицинским радницима што су током најгорег периода показали свој професионализам.

„Многе грађане је објединило то што су јасно разумели ситуацију, схватили су претње које су биле присутне, разумели су да се са новонасталом ситуацијом могуће борити искључиво заједничким снагама. Ми смо деловали управо на основу тих вредности, само због тога смо успели да одговоримо на све изазове“, нагласио је Путин.

Руски председник је позвао грађане да и у будућности буду пажљиви све док не почне производња вакцине против ковида 19.

„Вакцина је важна, али она није панацеа. Против ове претње можемо се борити искључиво ако будемо поштовали читав низ санитарних мера. Ми јесмо натерали епидемију да се повуче, међутим, вирус је и даље опасан“, додао је.

Путин је такође навео и да је Русија лидер по питању тестирања на вирус корона, имајући у виду да је до сада тестирано 17 милиона људи.

Што се тиче болничких смештаја, Путин је рекао и да ће Русија и даље држати резервних 180.000 кревета у случају да се ситуација поново закомпликује.

Корона вирус нанео огромну штету на светску економију

Вирус корона, према речима Путина, нанео је огромну штету на целокупну светску економију, што је довело до глобалне рецесије, а највећи проблем широм света је пораст незапослености.

Он је рекао да ти проблеми нису заобишли ни Русију, иако све мере које су биле предузете, а тичу се увођења нерадних дана, биле су „благовремене и разумне“.

Упркос томе, до драматичног скока броја незапослених у Русији није дошло, казао је.

„Предузели смо кораке без преседана, објавили смо нерадне дане, прво на недељу дана, а затим смо то продужили на период од преко месец дана. Међутим, како се испоставило, мере су биле благовремене и разумне. Спасили смо људске животе и нисмо деловали шаблонски“, нагласио је.

Такође је напоменуо и да је руски БДП, од тренутка када су објављене мере за борбу против вируса корона, опао за 12 одсто.

„Успели смо то да урадимо захваљујући стабилној макроекономској ситуацији током претходних година, као и због монетарне политике коју је Русија спроводила“, истакао је.

У најгорем периоду пројавили су се најбољи квалитети руског народа

У тешким условима епидемије која је захватила Русију пројавили су се најбољи квалитети руског народа, рекао је Путин.

„Предстоји нам још један изузетно тежак период, али сам сигуран да ће се живот вратити у нормалу и да ће завладати другачији поглед на свет – далеко позитивнији и оптимистичнији“, навео је.

Путин је казао и да живот увек пронађе пут, те ће се и сада неминовно вратити у нормалу, односно у свој нормалан ритам.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала