Тужилац шест сати испитивао Амфилохија преко „вајбера“: Адвокати се жале да је хтео да га исцрпи

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаМитрополит црногорско-приморски Амфилохије
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Sputnik Србија
Пратите нас
Адвокати Митрополије црногорско-приморске Драган Шоћ и Божо В. Милоњић поднијели су притужбу на рад и поступање основног државног тужиоца Николе Боричића из Подгорице. Боричић се није појавио у подгоричкој полицији да саслуша митрополита Амфилохија, већ га је скоро шест сати саслушавао преко „вајбера“.

Адвокати митрополије тврде да је тужилац намјерно одуговлачио саслушање, на ком се није ни појавио, иако је оно фактички завршено за много краће вријеме. Митрополит Амфилохије позван је у полицију на саслушање због организације литија.

Митрополит Амфилохије долази у подгоричку полицију - Sputnik Србија
Амфилохије у подгоричкој полицији, испред Центра безбедности све више грађана /фото, видео/

„У ЦБ Подгорица смо са митрополитом Амфилохијем дошли у 11.15 часова, а митрополит је своју изјаву давао почев од 12 часова и врло брзо је одговорио (за око пола сата) на сва питања која му је поставио полицијски службеник. Током давања изјаве, полицијски службеник Павле Милутиновић је, како нас је обавијестио, покушао да ступи у контакт са поступајућим тужиоцем Николом Боричићем, али му се овај није одазивао на позиве. Након што је митрополит Амфилохије дао изјаву и одговорио на сва постављена питања, полицијски службеник их је, путем вајбера, прослиједио тужиоцу Боричићу. Послије око 45 минута до сат времена од тужиоца је добио налог да митрополиту постави два додатна питања на која је одмах добио одговор”, наводе они.

Поново је полицијски службеник прослиједио митрополитову изјаву тужиоцу Боричићу.

„Услиједило је чекање од сат времена, па је, како нам је рекао полицијски службеник Милутиновић, тужилац Боричић тражио одговор на још једно питање. Митрополит је испунио захтјев тужиоца Боричића и одговорио и на то питање, а потом је исти полицијски службеник одговор вајбером прослиједио тужиоцу. После још сат времена чекања, стигло је ново питање тужиоца Боричића, тј. четврто по реду додатно питање за три сата времена. Митрополит је и на то питање дао своје изјашњење које је прослијеђено тужиоцу око 16 часова“, наводе из Митрополије.

Митрополит Амфилохије долази у подгоричку полицију - Sputnik Србија
Амфилохије: Према нама поступају као према највећим криминалцима

Како наводе адвокати, тек пет минута пре истека шесточасовног рока за задржавање, дакле у 17.10, полицајац их је обавијестио да је тужилац Боричић наложио Управи полиције да поднесе кривичну пријаву против митрополита и да га пусте.

„Посебно указујемо да су сва накнадна тужиочева питања била потпуно бесмислена, јер је у слободном казивању митрополит Амфилохије на њих претходно одговорио, а што се јасно утврђује из записника о саслушању, чију копију прилажемо уз притужбу”, кажу у саопштењу.

Они сматрају да је овакво понашање тужиоца Николе Боричића, који није нашао за сходно да дође на саслушање, а ни да се одазива на позиве полицијског службеника (а сва допунска питања је постављао у правилним и необјашњивим размацима од по сат времена), било усмјерено ка исцрпљивању митрополита Амфилохија, који има 83 године.

Митрополит Амфилохије долази у подгоричку полицију - Sputnik Србија
Кривична пријава против митрополита Амфилохија

Адвокати наводе да је такво поступање тужиоца у супротности са Законом о кривичном поступку којим је изричито прописано да се морају поштовати личност и достојанство грађанина од кога се прикупљају обавјештења у полицији.

„Евидентно је да је понашање тужиоца Николе Боричића било непрофесионално, морално недопустиво и намјерно усмјерено на физичко исцрпљивање митрополита и на његово понижавање, јер све што је било предмет његовог саслушања могло је и морало бити завршено максимално до 1,5 сат задржавања. Подсјећамо да је истим поводом претходно саслушано у Управи полиције по налогу тужилаштва више свештеника у својству грађана од којих ниједно није трајало дуже од два сата. Захтијевамо од Тужилачког савјета да по овој притужби покрене поступак оцјене рада и утврђивања одговорности тужиоца Николе Боричића и да нас обавијести о исходу поступка по овој притужби”, закључује се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала