Вештачка интелигенција у служби медицине: Како функционише „Електронски клинички фармаколог“

CC0 / Пиксабеј / Лекарски преглед – илустрација
Лекарски преглед – илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Систем „Електронски клинички фармаколог“, заснован на вештачкој интелигенцији, почео је са радом у Дагестану. Проналазак би требало да помогне лекарима да процене рационалност прописивања неколико лекова пацијенту и њихову усклађеност.

Заменица генералног директора Националног удружења заслужних лекара Ема Хачатурова, објаснила је за РИА Новости да ће лекари у Дагестану користити онлајн систем три месеца, а затим ће оценити овај новитет.

„Електронски клинички фармаколог“ помаже у смањењу грешака лекара и компликација у клиничкој пракси. Након интеграције у медицински информациони систем, овај нови програм прати рецепте за лекове и даје препоруке на радном месту лекара.

„Ако лекари кажу да им то помаже у раду, грешке лекара се доводе до минимума, онда ћемо наставити са размишљањем о томе како наставити сарадњу“, рекла је Ема Хачатурова.

Електронски фармаколог — идеја хирурга

Идеја овог проналаска припада групи московских лекара, а тим програмера је идеју спровео у дело.

„Идеја је пала на памет хирурзима, када су приметили да у постоперативном периоду морају да преписују разне лекове и да ти лекови не делују увек правилно међусобно. И тада се појавила идеја да се формира електронски фармаколог“, изјавила је Хачатурова.

© Фото : Pixabay„Електронски клинички фармаколог“ помаже у смањењу грешака лекара и компликација у клиничкој пракси.
Вештачка интелигенција у служби медицине: Како функционише „Електронски клинички фармаколог“ - Sputnik Србија
„Електронски клинички фармаколог“ помаже у смањењу грешака лекара и компликација у клиничкој пракси.

Сви подаци се уносе ручно у систем „Електронски клинички фармаколог“. На основу података о висини, тежини, годинама, хроничним болестима, коришћеним лековима и другим факторима, вештачка интелигенција показује лекару који лекови одговарају пацијенту, а који не.

Генерални директор компаније која развија „Електронског фармаколога“ Геворг Бледжјанц је истакао да се рад на овој услузи водио од 2014. године. За побољшање рада система користе се повратне информације лекара који су већ применили ову врсту технолошког помоћника у свом раду.

„Утисци су различити. Колеге врло често предлажу неке нове функције. Ми прикупљамо ове предлоге и и непрекидно побољшавамо систем. У већини случајева повратне информације су позитивне. Али нас посебно интересују оне које нам омогућавају да побољшамо наш систем“, рекао је Геворг Бледжјанц. 

Тренутно се овај проналазак већ користи у клиникама у Москви, Московској области, Лењинградској области и неколико других градова. У будућности је планирано укључивање технолошког помоћника и у друге регионе Руске Федерације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала