Немачка позива НАТО: Схватите да је Русија претња

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDЗаставе НАТО-а испред седишта организације у Бриселу
Заставе НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер изјавила је да би НАТО требало да развије заједничко схватање „претње коју представља Русија“.
„Питање нашег доживљаја Русије и наше процене њеног понашања је пресудно. То је огроман изазов у ​​Европи и у НАТО-у. Велика је разлика ако сте Немац и живите у Немачкој, а добро сте ситуирани и окружени пријатељима, или ако сте земља која дели заједничку границу са Русијом. Такође је разлика и у случају да сте земље попут северноевропских, балтичких и источноевропских - које свакодневно виде кршења руске стране“, изјавила је она, говорећи на видео-дискусији на платформи америчког аналитичког центра „Атлантски савет“.

Она је истакла да је циљ – „рад на стратешком компасу“.

„Први и најважнији корак ка заједничком стратешком разумевању је осигурати да имамо координисану идеју о перцепцији претње која потиче из Русије. Русија је важан партнер и важан сусед, људи тамо су сјајни, али видимо агресивну политику руског руководства која се учвршћује. Оно што ми доживљавамо је то што историјска сфера утицаја Русије, како се претпоставља, треба да буде забележена поново. Русија је то урадила на истоку Украјине, на Криму, и та земља не поштује право других земаља на самоопредељење“, рекла је она.

Немачка министарка је поменула и значај концепта обуздавања Русије.  

„Русија мора јасно да схвати да смо ми у Европи и НАТО-у снажни и да смо доследни у својим поступцима. Желимо озбиљно да се позабавимо претњом која долази из те земље. Због тога је концепт обуздавања толико актуелан“, рекла је министарка.

Према њеним речима, Европи и НАТО-у је „као и раније потребан концепт обуздавања“.

„Истовремено, желимо да се Русија врати за преговарачки сто, да би смо имали, на пример, стварно разоружавање“, рекла је она.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала