Специјални суд подигао оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија за убиство скоро 100 људи

© AP Photo / Visar KryeziuКадри Весељи и Хашим Тачи у скупштини тзв. Косова
Кадри Весељи и Хашим Тачи у скупштини тзв. Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
Прве оптужнице Специјалног суда Косова подигнуте су против косовског председника Хашима Тачија и председника ПДК и једног од најутицајнијих политичара Косова – Кадрија Весељија. Вест је управо потврдило Специјално тужилаштво саопштењем за шптампу.

Како је и најављено, то се и догодило. Већ неколико месеци најављује се обелодањивање прве две оптужнице у јулу, једне поднете у фебруару, друге у априлу. Међутим, оно што се у јавности није знало до данас, ко су први оптужени.

Јули је последњи шестомесечни рок када прва оптужница мора бити потврђена или одбачена. Садржај оптужнице је поверљив и објављује се само ако се потврде сумње судије из претходног поступка, пренео је Коссев.

Изворно саопштење Специјалног тужилаштва:

„Дана 24. априла 2020. Специјализовано тужилаштво је Специјализованом већима Косова поднело на испитивање оптужницу са десет тачака којима се Хашим Тачи, Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење. У оптужници се наводи да Хашим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

Оптужница представља искључиво оптужбу. Она је резултат дуготрајних истрага и одражава уверење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој. Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди.

Специјализовани тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Хашим Тачија и Кадрија Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа. Г. Тачи и г. Весељи су, према наводима, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде. Таквим поступцима г. Тачи и г. Весељи су показали да су им лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова“.

У Србији две предистраге против Тачија и Весељија

У српском тужилаштву за ратне злочине воде се два предистражна поступка против Тачија и Весељија.

Портпарол тужилаштва за ратне злочине Василије Сератлић прецизирао је за Танјуг да су у току предистражни поступци против обојице због кривичних дела: ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника.

Против њих су годинама на снази Интерполове потернице Србије због ових кривичних дела.

Пре две године, међутим, Интерпол је по приговору Унмика одлучио да потерницу за Тачијем учини невидљивом другим државама на неко време.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала