Српска гарда продефиловала Црвеним тргом /видео/

© Sputnik / Фотохост-агентство / Уђи у базу фотографијаСрпска гарда у стројевом кораку на Паради победе на Црвеном тргу у Москви
Српска гарда у стројевом кораку на Паради победе на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
На московском Црвеном тргу данас је величанственом Парадом победе обележена 75. годишњица победе над фашизмом у Другом светском рату. У парадном строју били су и Гардисти Војске Србије.

Под заставом Републике Србије, предвођени командантом гардијског батаљона потпуковником Драганом Јаковљевићем, пред очима читавог света одали су пошту херојским прецима који су своје животе уткали у слободу у којој данас живимо.

У парадном строју било је 75 српских гардиста, симболизујући исто толико година од тријумфа над фашизмом у Другом светском рату, саопштили су из Министарства одбране Србије.

„Српски народ први је у Европи устао против фашистичке агресије“, тим речима је на Црвеном тргу најављен дефиле српских Гардиста.

Иначе, на почетку параде смотру свих јединица извршио је руски министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу и предао рапорт руском председнику и врховном команданту Владимиру Путину.

Председник Путин рекао је да се данашња парада одржава у част „изузетног поколења победника који је одредио исход Другог светског рата“.

„Никада нећемо заборавити допринос наших савезника у постизању победе. Поштујемо храбре борце оружаних снага свих држава антихитлеровске коалиције и све борце против нацизма који су се храбро борили у земљама Европе“, истакао је председник Руске Федерације.

Корацима победника Црвеним тргом продефиловало је 13.008 војника из пешадијских ешелона Оружаних снага Руске Федерације и још 13 земаља, међу којима и ешелон Гарде Војске Србије.

Поред Гарде Војске Србије, на Паради победе учествовале су и јединице оружаних снага Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Индије, Казахстана, Киргизије, Кине, Молдавије, Монголије, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала