Савет за грађанску контролу црногорске полиције: Ситуација деловала као побуна против државе

© Sputnik / Небојша ПоповићПолицијски кордон у Подгорици
Полицијски кордон у Подгорици  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Савета за грађанску контролу рада полиције Александар Зековић казао је да би требало заштитити легитимне акције полиције и не компромитовати их употребом диспропорционалне силе и средстава принуде, јер се тако угрожава интерес безбедности грађанина и државе, и њена репутација.

Он је, поводом дешавања у земљи, саопштио да су ситуације по општинама деловале као побуна против државе Црне Горе и да примена полицијских овлашћења у таквим околностима не може престати, преноси РТЦГ.

„У свим тим легитимним операцијама, полиција је дужна да не примењује непропорционалну силу - већ када престане активан отпор, престаје и репресија. Када се савлада отпор, уз нужно сразмерну силу, престаје даља употреба било које принуде. Полицијске активности су биле у складу са околностима и прописима, а полицијски службеници који су компромитовали полицијске активности требају бити препознати и санкционисани“, поручио је Зековић.

Он је рекао да ће Савет за грађанску контролу рада полиције доследно наставити да штити права свих грађана, уз напомену да има законску, али и моралну одговорност да препозна и нападе на полицијске службенике.

Констатовао је да су и они сами „на граници издржљивости због континуиране изложености увредама, насртајима и понижавању“.

Полиција шутира мушкарца приликом хапшења у Будви  - Sputnik Србија
Узнемирујући видео из Будве: Полиција шутира мушкарца приликом хапшења

„Добили смо одређени видео материјал. Поступићемо брзо и ефикасно, и позвати грађане који су жртве да се јаве/огласе јер су нам се већ јавили и сведоци тих догађања. Јединствени смо у оцени да је због свих дешавања потребно коначно сазвати Одбор за безбедност и одбрану Скупштине Црне Горе како би се у том формату, уз учешће и Савета, аргументовано дискутовало о свим полицијским интервенцијама“, рекао је Зековић.

Он је казао да је на друштвеним мрежама било интересовања за његов став у вези са синоћњим дешавањима у неколико црногорских градова, а у контексту поступања полиције.

„У неким случајевима то је био и притисак па могу поручити да нећу пристати на инструментализацију и манипулацију било које врсте. У мом случају када је реч о заштити људских права и слобода стандард понашања и приступа је увек исти, без обзира на ситуацију, јер су људска права недељива и сва једнако важна. Они који ме вечерас највише прозивају и пљују често имају проблем баш са тим. То говори да нема фер и објективног односа, ни људског приступа, него углавном огољени интереси, које се исказују на њима својствен начин. Подржавам и треба заштити легитимне акције полиције и не компромитовати их употребом диспропорционалне силе и средстава принуде, јер се тако угрожава интерес безбедности грађанина и државе, и њена репутација. Ситуације по општинама деловале су као побуна против државе Црне Горе. Примена полицијских овлашћења у таквим околностима не може престати. Заваравају се сви они који мисле да се црногорска Полиција треба повући у односу на ‘спонтано догађање народа ’ “, навео је Зековић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала