Амерички аналитичар за Спутњик: Пред нама је највећа криза од времена Велике депресије

© Flickr / Reuben IngberФинансијска криза у Америци
Финансијска криза у Америци - Sputnik Србија
Пратите нас
Прогниза ММФ показује да се укупни губици светске економије од вируса короне могу упоредити са последицама Велике депресије 1930-их година прошлог века, рекао је за Спутњик директор америчког фгонда „Principal Investors“ Кајл Шостак.

Међународни монетарни фонд објавио је нову прогнозу развоја светске економије. У њој се наводи да ће светски БДП на крају ове године пасти за 4,9 одсто, САД за 8 одсто, еврозоне 10,2 одсто.

„Статистика ММФ говори да ће, према историјским мерилима, пад бити већи од укупних губитака финансијске кризе 2008-2010. године и биће аналогична последицама Велике депресије 1930-их година прошле године“, навео је Шостак.

По његовим речима, укупни губици светске економије ће ове године износити више од 12 хиљада милијарди долара.

„Невероватна цифра, имајући у виду да пре годину дана нико није могао ни да претпостави да ће се десити оваква катаклизма и овакви губици“, рекао је он.

Експерт је додао да ће, према очекивањима, светска трговина пасти за 12 одсто.

„Међународна трговина која се налази у колапсу, са својим прекинутим ланцима испорука, значајно ће отежати опоравак како развијених економија, тако и оних у развоју“, објаснио је он.

Није искључено да ова прогноза може бити ревидирана, сматра инвеститор.

Прогноза ММФ крије у себи ризике прецењивања, али и потцењивања тежине настале ситуације“, објаснио је саговорник агенције.

Вест о изради вакцине и лечење вируса короне могу подстаћи и побољшати мобилност становништва, потрошњу, рашчистити пут брзом финансијском опоравку, док са друге стране нови таласи ширења вируса који се најављују могу сахранити овај крхки раст, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала