Бугарска служба безбедности: Успешно протерујемо руске обавештајце

© Flickr / ResoluteSupportMediaБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска агенција за националну безбедност саопштила је о успешном супротстављању руској обавештајној активности у 2019. години - протеривању руских дипломата, забрани уласка Леониду Решетњикову и Константину Малофејеву и одбијању издавања визе дипломати, који је требало да преузме функцију војног аташеа, преносе медији.
„Након добијених информација, Државна агенција за националну безбедност спровела је низ акција како би зауставила циљане покушаје дипломата из амбасаде Руске Федерације да на нерегуларан начин добију тајне информације“, наведено је у извештају агенције, а преноси Бугарска национална телевизија.

Поред тога, улазак у земљу забрањен је петорици страних држављана (није прецизирано које земље) због активности која „представља ризик по националну безбедност“.

Агенција истиче да прошле године у Бугарској нису откривене терористичке претње. Борба против криминала у финансијској сфери остала је приоритет у раду агенције. Она је такође упозорила на растући тренд међу грађанима да одбију вакцинацију, што „носи велике ризике у контексту масовне миграције из зона са дугорочним дефицитом имунолошке заштите.

Подсетимо, у септембру прошле године председник бугарског покрета „Русофили“ Николај Малинов оптужен је за шпијунажу у корист Русије и контакт са Русом Леонидом Решетњиковим, генерал-пуковником Унутрашње обавештајне службе у пензији. Руском бизнисмену Константину Малофејеву био је забрањен улазак у Бугарску на 10 година.

У октобру 2019. године Бугарска је протерала руског дипломату Малинова због сумње да је умешан у шпијунажу, а крајем те године је обелодањено да је Русија предузела контрамере и прогласила бугарског дипломату персоном нон грата. Бугарски председник Румен Радев оптужбе против Малинова назвао је апсурдним.

Бивши министар иностраних послова Бугарске Соломон Паси рекао је да су сви запослени у руској амбасади шпијуни у Бугарској. Та земља је у октобру протерала запосленог у руској амбасади, јер је осумњичен за шпијунажу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала