Хоће ли корона сломити кичму црногорског и хрватског туризма

© Sputnik / Небојша ПоповићПуста плажа у Херцег Новом
Пуста плажа у Херцег Новом - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Приходи од туризма у Црној Гори и Хрватској чине више од петине БДП-а тих земаља. С обзиром да је та грана кичма привредa тих држава, недостатак туриста због мера предузетих за спречавање ширења вируса корона нанеће велику штету, поготово Црној Гори.

Црна Гора годишње има више од два милиона гостију који остваре око 13 милиона ноћења. Скоро четвртину туристичких посета чине српски држављани, којима је улазак у ту земљу и даље забрањен. Према последњим подацима, тамо тренутно борави око 5.800 туриста.

CC0 / / Према последњим подацима, у Црној Гори је тренутно око 5.800 туриста
Хоће ли корона сломити кичму црногорског и хрватског туризма - Sputnik Србија
Према последњим подацима, у Црној Гори је тренутно око 5.800 туриста

Коронин ударац на црногорски туризам

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да је Црна Гора у веома незавидној позицији, јер је туризам примарна грана на коју се ослања, а скептичан је када је у питању отварање границе за српске туристе.

„У Црној Гори ништа не ради. Они ће бити срећни ако буду на нивоу од 15 до 20 процената у односу на прошлу годину. То ће бити посебно лоше за народ који се бави само туризмом, али и за црногорску државу“, истакао је Савић и додао да ће тамо тражити алтернативне начине како да преживе ову годину.

Кредити једино решење

Он сматра да постоје и политички разлози за не пуштање српских држављана преко граница, а као додатни проблем види то што Црна Гора нема озбиљнију индустрију којом би надоместила пад њене најјаче гране.

Црна Гора - граница  - Sputnik Србија
Црна Гора потпуно затворила један гранични прелаз према Србији, увела строге мере

„Чак и оно што производи путем пољопривреде и сточарства већином је одлазило на Јадранску обалу, односно, у туристичке капацитете. Тешко да ће успети да тај проблем некако реше и да се опораве у неком кратком временском периоду, али то не важи само за Црну Гору, већ и за много озбиљније земље“, сматра Савић, који као једино решење за Црну Гору види узимање кредита.

Хрватска у бољој позицији

Он указује на то да је Хрватска у нешто бољој позицији од Црне Горе, јер угошћава туристе из средњоевропских земаља и нема актуелан политички проблем са Србијом, који оптерећује функционисање привреде. Осим тога, он види још једну предност:

© Sputnik / Маријана КолаковићРуса има више у Хрватској него у Црној Гори
Хоће ли корона сломити кичму црногорског и хрватског туризма - Sputnik Србија
Руса има више у Хрватској него у Црној Гори
„Људи у Србији мисле да највише Руса има у Црној Гори. То није тачно. Највише их има у Хрватској. Због свега тога мислим да ће они релативно лакше да се опораве, што не значи да ће забележити позитивну стопу раста. Та стопа ће бити дебело негативна, али лакше ће изаћи на крај са економском кризом него Црна Гора“, прогнозира Савић.

Током 2017. године, Хрватску је посетило нешто више од 17 милиона туриста који су остварили око 86 милиона ноћења. Ту земљу најчешће посећују гости из Немачке, Словеније, Аустрије, Италије, Велике Британије, Чешке и Пољске. За већину тих земаља, хрватска граница је тренутно отворена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала