Русија Америци: Испорукама оружја Кијеву само погоршавате ситуацију у Донбасу

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка погоршава сукоб у Донбасу тиме што испоручује оружје Кијеву, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Обратили смо пажњу на саопштење прес-службе амбасаде САД у Кијеву о испорукама америчког наоружања и војне опреме Украјини, укључујући противтенковске ракетне комплексе у вредности од 60 милиона долара. Наша процена таквих корака Вашингтона је добро позната и не мења се - пумпање украјинских оружаних снага производима војне намене само се погоршава сукоб на југоистоку земље, подстичући реваншистичко расположење кијевске 'ратне партије'“, изјавила је Захарова на брифингу.
Лансирање противтенковског вођеног ракетног система Џавелин - Sputnik Србија
Украјина добила прве америчке ракете за системе „Џавелин“

Она је такође рекла да присуство америчких војника на вежбама у Украјини противречи Минском пакету мера, који предвиђа повлачење свих страних снага са територије Украјине.

Русија сама бира своје хероје и празнике

Коментаришући „протест“ Украјине против одржавања параде на Криму, Захарова је изјавила да „представницима Кијева није досадило да дају изјаве које су резултат искривљене перцепције стварности“.

„Јуче се Министарство спољних послова Украјине истакло још једном у низу изјавом - (протестном) нотом упућеном руском Министарству иностраних послова, у којој је (украјинско) Министарство изразило снажан протест у вези са одржавањем параде на Криму поводом 75. годишњице победе над фашизмом без, како је истакнуто, 'некакве координације с Кијевом'. Желим још једном да подсетим да је Крим саставни део Руске Федерације и питања одржавања било каквих манифестација на њеној територији одлучују и искључиво ће се одлучивати руске власти“, рекла је портпаролка.  

Она је додала да ће Русија сама одредити „које хероје да слави и како да обележава своје празнике“.

Подсетимо, Министарство спољних послова Украјине упутило је у среду Москви протестну ноту због Параде победе која је одржана на Криму, као и у самопроглашеним Доњецкој Народној Републици и Луганској Народној Републици. Кијев је окарактерисао војне параде као „провокацију“ и „озбиљну претњу европској безбедности“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала