Скандал у Бугарској: Саветник председника лобира именовања амбасадора

© Фото : Pixabay / Victor SapozhnikovБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бугарско тужилаштво сумња да је саветник председника за правна питања Пламен Узунов умешан у лобирање за именовање бугарских амбасадора у иностранству. Тужилаштво је у среду објавило преписку Узунова са предузетником Пламеном Бобоковим, у којој се појављују имена будућих дипломата.

Тужилаштво сматра да је предузетник слао Узунову имена и биографије људи које би желео да види на позицији амбасадора у Нигерији и Алжиру. У преписци за 2018. годину реч је о предлогу да се Румен Петров именује за амбасадора у Алжиру, а у преписци за прошлу годину предлаже се Жоро Кираджијев у Нигерији. Према навођењу листа „Медиапул“, обојица су ове године добила одговарајуће именовање.

„Специјално тужилаштво тражиће од Министарства спољних послова и администрације председника званичне информације у вези са тим“, саопштило је тужилаштво у среду.

Бугарски председник Румен Радев прокоментарисао је сумње тужилаштва поводом свог саветника, рекавши да то показује да се тужилаштво претвара у политичког играча који не поштује тајне истраге - селективно објављујући оно што је од „јавног интереса“.

„Не могу да судим према информацијама које су изнете у деловима и пристрасно“, изјавио је Радев у среду.

Тим поводом огласио се и бугарски премијер Бојко Борисов, који сматра да после таквих открића администрација председника више неће моћи да говори ни о корупцији у највишим нивоима власти ни о лобирању.

„Она никада више неће моћи да да говори о судском систему, корупцији, лобирању, нити о мешању у рад појединих органа власти. Није реч о просто неком саветнику, то је његова (председникова) најчистија особа, наводно“, рекао је Борисов.

Бугарска министарка саслушана због „елегантног“ мешања бизнисмена у избор амбасадора

Министарка иностраних послова Бугарске Јекатерина Захаријева саслушана је поводом случаја против предузетника Бобокова, саопштио је „Дарик Њуз“. Она је потврдила да је предузетник инсистирао на својим предлозима, али да је званична процедура избора дипломата поштована.

„Састанак је одржан на јавном догађају, када је оптужени Бобоков тражио да на изузетно 'елегантан начин', према њеним речима, именује (на позицију амбасадора) одређене људе у земљама које су у његовој сфери интереса са пословног становишта – у Алжиру и Нигерији“, изјавио је медијима тужилац Петар Белчев.

С тим у вези, тужитељка Генка Брезашка изјавила је да је Захаријева такође покренула питање мешања у избор амбасадора и председничке администрације - исто на „елегантан начин“, међутим, министарка није желела да коментарише шта се под тиме подразумевало.

Тужилаштво је раније такође објавило и преписку Бобокова са Узуновим у вези са издавањем бугарског држављанства једном руском држављанину. Државна агенција за националну безбедност је у почетку званично одбацила тај захтев због сумњи да би тај Рус могао да представља опасност за Бугарску, међутим, из преписке предузетника са саветником председника није јасно како се даље решило питање са њим.

Подсетимо, раније су оптужбе за учествовање у илегалним шемама биле упућене и против премијера: предузетник који се крио у Уједињеним Арапским Емиратима Васил Божков, изјавио је да је наводно Борисову и министру финансија Владиславу Горанову платио преко 30 милиона евра за подршку унапређивању свог бизниса повезаног са хазардним играма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала