Српски министар изнервирао Украјину

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЗаставе на Тргу независности у Кијеву
Заставе на Тргу независности у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасада Украјине у Београду бурно је реаговала на изјаву српског министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, који је указао на покушаје да се присталице украјинског нацисте Степана Бандере представе као жртве Другог светског рата, преноси РТВ.

Поповић је изјавио да Србија никада неће прихватити срамотне покушаје прекрајања историје, чији је циљ да се српски и руски народи представе као агресори, а нацистички злочинци и окупатори као жртве.

„Они који су стали на страну нациста у Другом светском рату — хрватске усташе, украјински ’бандеровци‘ и албански балисти — сада се представљају као жртве и постају савезници оних који желе да виде Србију и Русију као покорене, ослабљене и распарчане, као пре 75 година“, рекао је српски министар.

Украјинске дипломате су оцениле изјаву Поповића као грубо мешање у унутрашње послове Украјине, као и исмевање сећања на осам милиона Украјинаца који су погинули у Другом светском рату. Дипломате су апеловале на министра да не дира украјинску историју, преноси РТВ.

Ко је Степан Бандера?

Бандера је током Великог отаџбинског рата сарађивао са нацистичком Немачком, а до 1959. године био је на челу Организације украјинских националиста, која је у Русији забрањена.

Један од главних иницијатора стварања „Украјинске побуњеничке армије“ (УПА), чији је циљ била борба за независност Украјине.

УПА је деловала првенствено у Западној Украјини, борила се против совјетских војника и сарађивала с нацистима. Након завршетка рата наставила је да се бори против совјетске власти.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала