Тиват не да светиње: Амфилохије поручио да храмови никада нису били угрожени као сада /видео/

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаМитрополит Амфилохије предводи литију у Тивту
Митрополит Амфилохије предводи литију у Тивту - Sputnik Србија
Пратите нас
У храму Светог Саве у Тивту одржан је молебан Пресветој Богородици који је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а потом је градским улицама прошла литија. Амфилохије је рекао да храмови никада нису били угрожени као сада, а црногорским властима поручио да одмах укину Закон о слободи вероисповести, ако хоће на изборима нешто да ураде.

После молебана и литије, окупљенима се обратио митрополит Амфилохије, наводећи да је оно што се ових дана дешавало у Црној Гори нешто најсрамније што се догађало.

Он је додао да је захвалан опозицији која се борила против усвајања „антиевропског и антицивилизацијског Закона о слободи вероисповести“, али и зато што је прихватила његов позив да не политизује литије.

Истакао је да крсни ход у Тивту траје „још из времена јединствене Цркве, а дао Бог да поновно буде јединствена Црква хришћанска Црква Истока и Запада“.

„Наставља се овај ход без обзира ко је владао овим деловима Боке“, рекао је Амфилохије.

„Без обзира ко владао овим крајевима, без обзира на све те окупаторе, никад овај народ Боке није морао да пева и кличе ово ‘не дамо светиње’ што данас мора. Никада наши храмови нису били угрожени као сада“, подвукао је митрополит Амфилохије, обраћајући се верницима који су се после литије окупили испред цркве Светог Саве.

„Читава Европа и свет виде какав сте ви народ. Једино у Црној Гори која је никла на ратовима, имамо овакве мирне литије. Председник наш Ђукановић каже да Српска црква наводно угрожава Црну Гору и њен пут у Европу, а ви Бокељи сте осам векова у тој цркви и у Европи“, казао је он.

Оценио је да су такве тврдње Ђукановића „безумне“ и да он данас против сопственог народа примењује политичку репресију попут оне коју је стари режим 1989. примењивао против њега.

Како је додао, Влада треба да тражи од Скупштине да се уклони 4-5 параграфа о одузимању храмова.

„Ово су црногорски храмови били и остали, нико их није носио нити ће да их носи. Зато што се црква зове српска, то је проблем, није добро да Влада Црне Горе продаје душу ђаволу и да очекује да је ја хвалим. Ја сам већ рекао, и поновићу: ако Влада не укине тај закон и оно што смо тражили, онда не знам ко ће бити луд да поново гласа ту Владу у будућности“ рекао је митрополит.

Амфилохије је навео да „ниједан окупатор није прогонио свештенике као што они данас раде“, као и да „безумно хоће да отимају цркве а то није радила досад ниједна власт“.

„Ђукановић не само што није вратио црквену имовину коју су комунисти узели, а сад хоће и цркве да узме. Којој држави треба да припадну цркве по Боки, приморју, по Васојевићима — кад је то била ова и оваква држава?“, упитао је Амфилохије, додајући да је „глас народа и глас Божији“ и да укину спорни закон, па ће и литије престати, преносе Вијести. 

Окупљени су узвикивали: „Не дамо светиње!“ и „Ево нас, дошли смо светиње да бранимо!“

Раније, пред зградом Општине литија се зауставила а митрополит Амфилохије се помолио за добробит и спасење свих грађана Тивта и целе Црне Горе. Организатори литије позвали су вернике да се придржавају мера црногорског Националног координационог тела за заразне болести, држе адекватну дистанцу и користе маске које могу узети испред цркве.

У саопштењу објављеном на сајту Митрополије црногорско-приморске наводи се да иако је било приметно појачано присуство полиције, упркос благовременој пријави, полиција није обезбеђивала литију, односно није регулисала саобраћај улицама којима се литија креће.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала