Интензивно тестирање вакцине против короне у Русији: Добровољци испричали како се осећају

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирања вакцине против вируса корона у Русији
Тестирања вакцине против вируса корона у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
Прва и друга група добровољаца који учествују у тестирању вакцине против вируса корона, које спроводи Министарство одбране Русије и Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“, добро се осећају, преноси портал „Црвена звезда“.

Добровољци су од почетка тестирања под медицинским надзором у болници „Н.Н. Бурденко“.

„Када су ме вакцинисали нисам скоро ни осетио – као обична инјекција у раме. Нема никаквих симптома – температура је нормална, 36,6. Чак ме ни глава не боли. Говорили су да нећемо имати апетита, а ми једемо више него раније. На месту убода остала је само тачка, не осећам никакав бол“, рекао је добровољац Сергеј.

Други учесник у испитивању вакцине, Николај, рекао је да није имао никакве здравствене промене након вакцинисања.

„Очекивало се да ће се повисити притисак, температура, али ништа од тога се није десило. Припремао сам се за промене и чекао шта ће бити. Упозоравали су нас да се могу појавити одређени симптоми. Али ништа се није десило“, рекао је он.

Добровољац Јуриј је рекао да вакцина није имала никакав негативан утицај на њега.

Према речима анестезиолога-реаниматолога Олега Чихлајева, нису примећене никакве компликације или нежељене реакције код учесника експеримента, нити је њихово здравствено стање погоршано.

„Добровољци су под сталним надзором медицинских стручњака који имају искуства са спровођењем клиничких тестирања лекова, укључујући и вакцине“, рекао је он.

Клиничка тестирања руске вакцине почела су да се спроводе на првој групи од 18 добровољаца 18. јуна. Након пет дана њима се прикључила и друга група. Планирано је да експеримент буде завршен до краја јула.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала