„Косовски Џорџ Вашингтон“: Бајден, Олбрајтова и Петрич о Тачију /фото/

© Спутњику уступио Небојша ГрујичићНасловна страна књиге „Нова држава, модерни државник – биографија Хашима Тачија“
Насловна страна књиге „Нова држава, модерни државник – биографија Хашима Тачија“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Рођени политичар, визионар, државник, творац „бастиона демократије“ неки су од епитета којима су председника Косова описали бивши високи званичници најмоћнијих западних земаља, а те мисли о Тачију одштампане су на задњој корици његове америчке биографије.

После подизања оптужнице Специјалног суда Косова против косовског председника Хашима Тачија и његовог ОВК компањона Кадрија Весељија због убиства скоро стотину људи, подсећамо на хвалоспеве које су бивши западни званичници, не тако давно, изрекли о команданту Змији.

На задњој корици књиге „Нова држава, модерни државник – биографија Хашима Тачија“ Роџера Бојза и Сузи Џегер објављене у Сједињеним Државама 2018. године, своје мишљење о команданту Змији дали су и бивши високи званичници САД.

„Хашим Тачи је Џорџ Вашингтон Косова“, написао је Џо Бајден, бивши потпредседник САД.

Бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт навела је да је током конференције у Рамбујеу увидела да је Тачи „рођени политичар“.

„Његов ангажман за време и после рата учврстио је моје мишљење о његовој политичке способности. Верујем у његову визију – визију која је недостајала Косову“, додала је Олбрајтова.

© Спутњику уступио Небојша ГрујичићЗадња корица књиге „Нова држава, модерни државник – биографија Хашима Тачија“
„Косовски Џорџ Вашингтон“: Бајден, Олбрајтова и Петрич о Тачију /фото/ - Sputnik Србија
Задња корица књиге „Нова држава, модерни државник – биографија Хашима Тачија“

Бивши специјални изасланик ЕУ за Косово и високи представник за БиХ Волфганг Петрич оценио је да је Тачи написао „важно поглавље модерне европске историје кроз два кључна догађаја – водио је Косово до декларације о независности и, пет година касније, до историјског споразума са Србијом о нормализацији односа између две суседне земље“.

Републикански сенатор Боб Дол оценио је да је „Тачијев пут – пут Косова“.

„Косово је имало невероватан пут а човек који је најзаслужнији за развој овог бастиона демократије на Балкану је председник Хашим Тачи“, сматра сенатор Боб Дол.

Своје изливе поштовања и дивљења команданту Змији изрекао је и бивши британски министар одбране и генерални секретар НАТО лорд Робертсон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала