Рат Фејсбука и Вајбера: Осетиће га сви корисници

© Flickr / Sam AzgorАпликација "Вајбер"-илустрација
Апликација Вајбер-илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Рат две велике друштвене мреже, Фејсбука и Вајбера, осетиће и корисници. Ракутен Вајбер саопштио је да прекида све пословне односе са Фејсбуком због „злоупотребе корисничких података и немогућности супротстављања насилничкој реторици Фејсбука“.

Корисници Вајбера неће више моћи да употребљавају Фејсбук конект, Фејсбук СДК и Гифи, пошто је та компанија саопштила да ће их уклонити због сукоба са Фејсбуком, преноси РТС.

Такође, Вајбер ће обуставити и закуп рекламног простора на Фејсбуку, тиме подржавши акцију #StopHateForProfit („Прекините мржњу ради профита“) са циљем бојкотовања Фејсбука.

Марк Цукерберг, оснивач Фејсбука - Sputnik Србија
Побуна у Фејсбуку: Запослени ударили на Закерберга због Трампових објава

„Подстакнути протестима покренутим широм САД, групација чије су чланице шест организација, а међу њима „Лига против презира“ и „Национална асоцијација за напредак особа обојене пути“, апеловале су на компаније које се рекламирају на Фејсбуку да обуставе закуп рекламног простора на овој друштвеној мрежи током јула, као одговор на изостанак конкретних мера и активности компаније у заштити корисника платформе од говора мржње“, саопштио је Вајбер.

Вајбер наводи да је „низ негативних догађаја, током којег се одиграо и неславни скандал са фирмом „Кембриџ аналитика“, када је споменута фирма за политички консалтинг незаконито прикупљала и користила податке скоро 87 милиона корисника Фејсбука, кулминирао је у овој последњој афери са говором мржње“.

Ако користите бесплатан вај-фај хакери лако могу да завире у ваш телефон... - Sputnik Србија
Америка покреће револуционарну промену друштвених мрежа

Глобални генерални директор Вајбера Ђамел Агауа изјавио је да Фејсбук наставља са праксом погрешне интерпретације своје улоге у савременом свету.

„Компанија коју одликује немаран однос према подацима својих корисника и недостатак приватности у њеним апликацијама, а сада и шокантно одсуство нужних мера којим би јавност била заштићена од насилног говора који угрожава друштвени ред и мир – овим последњим испадом је отишла предалеко. Ми нисмо тумачи истине, али је истина то да многи људи доживели непријатности услед неограниченог ширења насилног садржаја - и компаније једноставно морају да се јасно супротставе овој појави“, истиче Агауа.

Активности чији ће исход бити уклањање додирних тачака са Фејсбуком са апликације Вајбер биће окончане до почетка јула 2020, док ће закуп рекламног простора на овог друштвеној мрежи бити обустављен моментално.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала