Руски хеликоптери стижу у Републику Српску

© Фото : Vitaly V. Kuzmin Руски хеликоптер "Ансат"
Руски хеликоптер Ансат  - Sputnik Србија
Пратите нас
Република Српска купила је три руска хеликоптера „Ансат“ за потребе полиције, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик. Први хеликоптер стићи ће током септембра, док ће остатак бити испоручен у мају наредне године и јануару 2022. године.

Додик је нагласио да је набавка реализована је упркос притисцима западних партнера да је спрече, и додао да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске у јануару објавило избор добављача хеликоптера по цени од 22 милиона евра, а као једини понуђач наведена је компанија „Руски хеликоптери“.

CC BY-SA 3.0 / Heli-Russia / Руски хеликоптер "Ансат"
Руски хеликоптер Ансат  - Sputnik Србија
1/3
Руски хеликоптер "Ансат"
CC BY-SA 4.0 / Vitaly Kuzmin (cropped photo) / Руски хеликоптер "Ансат"
Руски хеликоптер Ансат  - Sputnik Србија
2/3
Руски хеликоптер "Ансат"
CC BY-SA 3.0 / Pavel Adzhigildaev / Руски хеликоптер "Ансат"
Руски хеликоптер Ансат  - Sputnik Србија
3/3
Руски хеликоптер "Ансат"
1/3
Руски хеликоптер "Ансат"
2/3
Руски хеликоптер "Ансат"
3/3
Руски хеликоптер "Ансат"

Предраг Ћеранић декан Факултета безбедности у Бањалуци каже за Спутњик да су у питању лаки хеликоптери који служе за превоз људства у различитим ситуацијама.

Добро је да МУП РС има ове хеликоптере

 „Од хуманитарних, дакле у неким ванредним ситуацијама као што су елементарне непогоде, транспорта повређених до пребацивања људства на неку другу тачку,“ наводи он.

Ћеранић подсећа да је седиште антитерористичке јединице МУП-а РС је Бањалуци, али као се укаже потреба за интервенцијом таквих снага на пример у Требињу, Источном Сарајеву или било којој другој тачки у РС много је лакше да се обучени људи пребаце хеликоптером ради неутралисања опасности.  

„У сваком случају добро  је да се МУП РС опрема. Они су недавно расписали и конкурс за пет пилота који би после тестирања у МУП-у РС били упућени у Београд у Војну академију где би се школовали за пилоте ових и других хеликоптера. Дакле, МУП после коњичке полиције, формира и јединицу која ће бити у функцији управљања хеликоптерима и све у свему ово је добар посао,“ уверен је наш саговорник.

Полиција РС је једина заштита

МУП РС је бившу касарну ЈНА у Залужанима, додаје Ћеранић, потпуно прилагодило новим потребама и ту су смештене антитерористичке јединице, јединице за подршку а опремљено је и са изузетним стрелиштем где се може гађати снајпером, са раздаљине од 1000 метара.

„Полиција РС имам изузетно опремљен тренинг центар каква не постоји у региону а познато је да је полиција РС гарант њене безбедности и једина оружана сила и заштита у свим ситуацијама. Дакле добро је да имамо опремљену и обучену полицију и ја набавку ових хеликоптера видим управо у том светлу,“ истиче он. 

Ћеранић не крије да је ова набавка усталасала неке политичке страсти у Сарајеву, али подсећа да се Хрватска наоружава кроз донације, али и да Турска донира и продаје чак и тешко наоружање Оружаним снагама БиХ, па не види проблеме да и РС купи три руска хеликоптера.

(Не)стандардни школски модели

Иначе хеликоптер „Ансат“ има два гаснотурбинска мотора PW207K канадске производње. Може да укрца до 10 путника или 1.000 килограма терета. Основна варијанта Ансата има 6,7 кубних метара простора у унутрашњости кабине. За лаку класу хеликоптера ово је пространо.

Ансат има четвороструки електрични систем команди лета авиона. Руско министарство одбране је септембра 2001. године је донело одлуку да опреми хеликоптерске пилотске-школе овим  моделом, тако је израђена верзија „Ансат –У школски“, који уместо скија на стајном трапу има точкове, док су врата код ове верзије дводелна и отварају се нагоре и надоле.

Овај прототип је успешно полетео 2004, а летна испитивања су завршена 2008. Прве серије од 20 комада „Ансата –У“ испоручене су Центрима за обуку пилота хеликоптера 2010. године.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала