Ванредно због короне у Новом Пазару, капацитети за збрињавање оболелих на ивици

© Wikipedia / By Jovanvb Нови Пазар - Панорама града
Нови Пазар - Панорама града - Sputnik Србија
Пратите нас
У Новом Пазару је због наглог скока броја заражених корона вирусом уведена ванредна ситуација. До првог јуна број оболелих у Новом Пазару био је 109, данас је 369. Капацитети здравственог система Новог Пазара у збрињавању оболелих од Ковида су поприлично попуњени, упозорава директор градског Завода за јавно здравље др Шефадил Спахић.

Брзо смо заборавили да има вируса, опустили смо се, каже Спахић у изјави за Спутњик. 

Нови Пазар ће издржати ако не буде повећања броја оболелих

Спахић истиче да здравствени систем у Новом Пазару засад излази на крај с повећањем броја заражених и верује ће издржати притисак, само ако не дође  до повећања броја оболелих.

„Здравствене установе су се одавно прилагодиле, посебно је Дом здравља јако добро функционисао, почев од оне амбуланте за фебрилна стања, сад Ковид амбуланте, и тај режим се сада само појачава кадровски у смислу да не ради један лекар него два, да није више једна смена него две. Општа болница функционише као и раније, додуше она је ограниченог капацитета, али је функционисала, тако да смо само шраф мало притегли“, објашњава Спахић ситуацију.

Он потврђује да је вирус ушао и у здравствене установе овог града али, како каже, то је било за очекивати. У Заводу за јавно здравље, према његовим речима, заражена су три здравствена радника.

© Tanjug / Раде ПрелићБрој оболелих од корона вируса у Новом Пазару је у јуну утростручен у односу на читав период од почетка епидемије
Ванредно због короне у Новом Пазару, капацитети за збрињавање оболелих на ивици - Sputnik Србија
Број оболелих од корона вируса у Новом Пазару је у јуну утростручен у односу на читав период од почетка епидемије

„Хвала Министарству здравља, хвала институту Батут који су нам одмах притекли у помоћ у смислу да можемо да запослимо нове кадрове, мада то сад није потребно. Хвала Батуту који нам пружа неопходну стручну помоћ, ево и епидемиолози института су два дана са нама. Интензивно радимо тако да нема неких потешкоћа да здравствени систем издржи овим темпом, осим ако се не повећа број оболелих“, наводи саговорник Спутњика.

Шта подразумева ванредна ситуација

О томе шта подразумева ванредна ситуација у Новом Пазару говорила нам је новинарка из Новог Пазара Слађана Новосел.

„Кризни штаб је одлучио да забрани окупљање више од пет људи, да угоститељски објекти раде од 7 до 19 часова, да у тим објектима мора да се поштује дистанца од два метра, да за столом могу да седе само две особе. Обавеза је и за госте и за раднике објеката да носе и маске и рукавице, и у угоститељским објектима је забрањено коришћење наргиле“, објашњава новинарка.

Према даљем сведочењу наше саговорнице, одлука Кризног штаба тиче се и препорука верским заједницама да у својим молитвеним просторима поштују препоруке о дистанци, дезинфекцији, како не би били угрожени верници и службеници заједница. Локалној самоуправи је даље наложено да редукује број запослених, али да све мора да функционише несметано и нормално. Уведена је и мера забране организовања породичних славља.

Од Ковида 15 умрлих

Према речима др Спахића, од почетка епидемије регистровано је 15 смртних случајева од последица корона вируса. То су према његовим речима углавном старије особе које су имале још неки здравствени поремећај, а највише је било дијабетичара.

„Видимо да је и у свету наишао један талас повећања броја оболелих, тако се десило и овде. Ванредна ситуација је проглашена да бисмо смањили контакте, и да покушамо да ту криву што више развучемо“, објашњава Спахић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала