Да ли заиста говоримо српски?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Да ли заиста говоримо српски? Колико уистину владамо својим матерњим језиком? Колика је свест нашег друштва о улози матерњег језика у образовном систему, јавној комуникацији и развијању националног идентитета и културе? Да ли нам је јасно да је улагање у матерњи језик и књижевност једнако улагању у националну безбедност?

Протеклог викенда у Тршићу су се окупили представници србистичких катедри на свим филолошким, филозофским, учитељским и педагошким факултетима у Србији, Републици Српској и Црној Гори, као и представници Института за српски језик САНУ, Института за књижевност и уметност у Београду и Завода за унапређење образовања и васпитања у Београду.

Са скупа су надлежним државним органима упућене две декларације, у којима се тражи повећање броја часова српског језика и књижевности и дефинисање статуса српског језика на несрбистичким катедрама и нефилолошким наставничким факултетима.

Тим поводом разговарали смо с професором Филолошког факултета у Београду Милошем Ковачевићем и професорком српског језика у Петој економској школи у Београду Горданом Савовић.

Изложба „Рефлексије нашег времена: Аквизиције МСУ 1993 – 2019“ приређена је у Музеју савремене уметности у Београду и Галерији Легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

Поставка обухвата више од 200 дела, односно радове неке од назјначајнијих уметника 20. и прве деценије 21. века, попут Надежде Петровић, Саве Шумановића, Сретена Стојановића, Петра Добровића, Миодрага Б. Протић, Љ324убице Цуце Сокић, Биљане Ђурђевић, Ивана Грубанова, Мрђана Бајића и многих других. О значају ове изложбе, као и о будућим плановима Музеја савремене уметности разговарали смо с једном од ауторки, кустоскињом МСУ Светланом Митић.

Поред Југословенске кинотеке, српски народ поседује и велику документаристичку колекцију, оличену у Филмским новостима, фонду који спада у трећу по величини колекцију документарног филма у Европи. Знамо ли шта све имамо у овој вредној збирци која сведочи о нашој историји и култури. О томе смо разговарали с дирекотором Филмских новости Владимиром Томчићем.

Редитељ Дарко Лунгулов поделио је с нама утиске о новој, онлајн верзији канског маркета „Марш ди филм“ који је одржан од 22. до 26. јуна. Лунгулов је у овом програму представио свој нови филмски пројекат „Хиљаду деветсто седамдесета“, причу о одрастању током 70-их година прошлог века.

Орбита културе 27.06.2020. - Да ли заиста говоримо српски?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала