Патријарх: Србија без Косова није Србија

© AP Photo / Darko VojinovicСрпски патријарх Иринеј током свечаног паљења бадњака испред цркве Светог Саве
Српски патријарх Иринеј током свечаног паљења бадњака испред цркве Светог Саве  - Sputnik Србија
Пратите нас
Српска православна црква апсолутно остаје на становишту да је Косово неотуђиви део Србије, без којег Србија није Србија, поручио је уочи Видовдана патријарх Иринеј.

Иако је ранијих година имао обичај да један од највећих празника Српске православне проводи на Косову, овога пута, због обавеза у Београду, српски патријарх неће путовати, преноси Танјуг.

„Тамо је почетак свега. Ми се морамо борити за ту територију и морамо пронаћи пут да оно остане у оквиру наше земље. Сила отима земље и градове, али оно што се њоме отме једног дана се може и повратити. Управо је Косово најбољи доказ за то, јер је много времена било под Турцима, па је ипак ослобођено”, рекао је Иринеј за портал Нова.рс, преноси Танјуг.

Говорећи о значају Видовдана и контекста у којем се обележава, патријарх је нагласио да Косово и Метохија чине темељ наше државе, без којих „Србија није Србија“.

„Тамо је почела наша култура. На том простору се налазе наше највеће светиње и проливена је огромна крв од Видовдана до данас“, рекао је он.

Патријарх је додао да је Косово „света земља, за коју се везује сва историја српског народа“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала