Преминуо легендарни фудбалер и тренер Илија Петковић /видео/

CC BY 2.0 / Wikipedia / Илија Петковић
Илија Петковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Илија Петковић, легендарни фудбалер, некадашњи селектор и фудбалски тренер, преминуо је у Београду у 75. години.

Информацију да је некадашњи селектор фудбалске репрезентације преминуо потврдио је београдским медијима и др Миљко Ристић, председник Здравствене комисије Фудбалског савеза Србије.

Прослављени нападач изгубио је битку после компликација стања са пуцањем чира, а добио је и вирус корона, после неколико дана које је провео на болничком лечењу.

Остаће упамћен као легендарни играч ОФК Београда, али и тренер многобројних клубова.

Петковић је рођен 22. септембра 1945. у Книну, да би као свршени средњошколац дошао у Београд на студије права, преноси Б92.

Ипак, уместо факултета, живот га је одвео на другу страну – на Карабурму, где је прошао пробу у тада прволигашкој екипи ОФК Београда.

Већ 1968. дебитовао је за репрезентацију Југославије на утакмици са Француском у Марсеју.

„Плави“ су славили са 5:1, а Петковић је постигао два гола.

Дрес националног тима донео му је и славу, а за „романтичаре“ је наступа девет година, све до 1973. када је преселио у француски Трој.

Тамо је провео три сезоне, пре него што се вратио у ОФК, за који је играо до 1983, када је одлучио да окачи копачке о клин.

Након професионалне играчке, 1990. Петковић је започео и тренерску каријеру. Где друго, него на Карабурми, а свој ОФК је предводио три сезоне.

Уследила је епизода у швајцарском Сервету, а затим и први одлазак у Азију, 1998. када је преузео јапанску Фукуоку.

Након једне сезоне у тој екипи, још годину дана је био и шеф струке Ариса, пре него што је први пут постао селектор своје земље, тадашње Југославије.

Убрзо се поново отиснуо у иностранство, а тренирао је кинеске Шангај Шенхуу и Сечуан Гванченг.

Србију и Црну Гору је преузео 2003. године, са којом је отишао на Мундијал у Немачкој 2006. године, а остаће упамћено да је наша репрезентација у квалификацијама примила само један гол.

Ипак, на завршном турниру СЦГ је доживела катастрофу, претрпевши сва три пораза у групној фази, а Петковић се непосредно пре Светског првенства нашао на удару јавности, одлучивши да позове свог сина Душана у тим.

Након селекторске функције, тренирао је још Инчон, Ал Ахли и Гјонгнам.

Последњи посао који је обављао био је председник Стручне комисије Фудбалског савеза Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала