Ванредна ситуација у Београду све извеснија

© Sputnik / Бранко МаксимовићПредраг Кон на конференцији „Свет после вируса корона“
Предраг Кон на конференцији  „Свет после вируса корона“  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да је близу тога да се у Београду предложи ванредна ситуација као у Новом Пазару, јер је, како је истакао, потребно доносити мере брзо пошто се за три дана може дуплирати број заражених.

Београд је најзначајнији, казао је Кон гостујући на ТВ Прва и навео да имамо 161 зараженог студента.

У Београду су заражени махом старости између 20 и 40 година, рекао је Кон и додао да је у ноћним клубовима немогуће организовати мере за разлику од утакмица.

"Ако бисмо сви носили маске велика је заштита. Ја сам за кажњавање у аутобусу ко маску не носи. И то није прихваћено. Ми се сада налазимо у најповољнијем периоду. У јесен и зиму нас чека нешто озбиљније. Оставимо најрестриктивније мере за тај период. Никада ми нисмо прихватили шведски модел и бесан сам за овај наслов да смо жртвовали животе људи", истакао је Кон.

Говорећи о тренутној ситуацији, доктор Кон је објаснио да је јасно да смо сви погрешили, а да се мере, када је реч о утакмицама, никада нису укидали, али да је велико питање да ли су се спроводиле.

"Одмах после 11. јуна сам послао предлог да на неки начин морају ти клубови да се обавесте да не могу тако да се понашају или ће бити кажњени. После тога сам тражио да се то комуницира са јавношћу да, ако су били тамо, избегавају контакте. Ја се не "перем", мени је важно да се схвати да је вирус наш противник", каже Кон и додаје да су се на Инфективној клиници дешавали инциденти.

Старији од 65 година неће бити затварани

Кон је поновио да старији од 65 година више неће бити затварани и најавио да ће, ако се та мера буде нашла на дневном реду, поднети оставку јер су они "најдисциплинованији део популације".

Епидемиолог је нагласио да су и лекари очајни због притиска.

"Они што мисле да би били бољи можда им се само чини. Сигурно смо негде грешили. Где је та грешка, треба то испитивати", рекао је Кон.

Он сматра да је нормално и да сви знају да избори треба да се одрже.

"Било је притисака у вези са изборима. То је епидемиолошки врло ризично. Да је понашање било како треба и да су мере биле спроведене било би све добро. Створени су сви услови за нормалне изборе. Предизборни скупови су ризичнији. Идеја да ми вршимо притисак преко јавности да се изађе на изборе апсолутно би значило да утичемо на гласаче. Сад је угрожено поверење, потпуно се заблокирала ситуација. Нећу да се правдам", каже Кон и додаје да је процена била да избори могу да се одрже.

Кон истиче да је неистина да су жртвовали животе због избора.

"Свалити све на појединце из Кризног штаба је лоше. Одлуке су донесене и ту је крај. Ја нисам гласао зато што сматрам да мој посао захтева страначку неодређеност. Два циља имам: да се сачувају животи и здравствени систем", додаје епидемиолог.

Кон каже да не зна ни за каква заташкавања те да то треба што пре да се рашчистити.

"У одређеним ситуацијама као што је пандемија, ви имате ИТ систем који региструје умрле и то није оно што је законски регулисано. За ово треба да одговарају они који су надлежни, и то што пре, због поверења. Сад је битно вратити се на истину", наводи Кон.

Он појашњава да је њему прича о томе да неко лаже због избора неприхватљива, те да је то за оставку свакако.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала