Корњаче нису најдуговечније на планети: Поједини становници мора никад не умиру /видео/

CC0 / / Медузе
Медузе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Упркос општем веровању корњаче нису у самом врху најдуговечнијих житеља наше планете...

Џиновске корњаче које је Дарвин открио на Галапагосу јесу поприлично дуговечне али су далеко од врха листе! Наравно и оне живе, бар двоструко дуже од људи па је тако чувена Харијет, једини сведок Дарвиновог истраживања, умрла после 176 година (2006.), а нешто старија је била Адваита која је такође умрла 2006. и која је према веродостојним записима била стара најмање 250 година.

Па ипак, у мору се налазе бића која вишеструко могу да надмаше просечни животни век корњача који се креће око 120 година.

Једна доста необична ајкула, "грендландска" која може да нарасте и до 6,5 метара је прави Метузалем, преносе Новости.

На основу испитивања рожњача код 28 женки ајкула, научници су установили да су све старије од 227 година. Најстарија је имала невероватних 512 година!

У мору живи и арктички кит за кога се зна да скоро сви примерци, који измакну харпуну, могу да доживе и више од 200 година. 

Више од 200 година живе и поједине врсте шкољки (за неке се тврди да су доживе и 400 година), морских црва, пужева, али и појединих врста морских јежева.

Занимљиве су и популарне јапанске рибе "кои" које су чести украси акваријума, вештачких језера. Оне са лакоћом доживе 200 година а према неким изворима један примерак је доживео чак  226 година.

CC BY-SA 3.0 / Википедија/Stan Shebs / Јапанске украсне рибице са лакоћом могу да доживе 200 година...
Корњаче нису најдуговечније на планети: Поједини становници мора никад не умиру /видео/ - Sputnik Србија
Јапанске украсне рибице са лакоћом могу да доживе 200 година...

Па ипак, нико не може да се мери са једним другим становником мора са латинским називом "turritopsis nutricula" - познатом као бесмртна медуза. Наиме, ово створење је способно да се самообнавља од одрасле јединке па поново до стадијума полипа и тако унедоглед. Оне једноставно не могу да умру (природним путем) и њихов број енормно расте из године у годину

Из подручја топлих крајева Пацифика, ова 4,5 мм велика медуза сед убрзано шири на сва остала мора и океане, па су је пронашли чак и у хладним водама Антартика. Њен животни циклус зависи од топлоте мора. Тако се у топлијим крајевима обнавља између 18 и 22 дана а у хладнијима јој је потребно и 25 дана.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала