Шта ако отпутујете у Грчку, а позитивни сте на корону

© Sputnik / Александар Джорович / Уђи у базу фотографијаПрви лет Ер Србије после укидања ванредног стања
Први лет Ер Србије после укидања ванредног стања - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски туристи ће од 1. јула морати да попуне онлајн формулар и оду на скрининг. Шта се дешава са онима који су позитивни и пропусте превоз за повратак кући?

Пре него што крену на пут, тачније 48 сати пре поласка, српски туристи ће морати да попуне детаљан онлајн формулар на енглеском, преноси портал „Магазин Новости“.

© Sputnik / Александар Джорович / Уђи у базу фотографијаДва дана пре поласка, српски туристи ће морати да попуне детаљан онлајн формулар на енглеском
Шта ако отпутујете у Грчку, а позитивни сте на корону - Sputnik Србија
Два дана пре поласка, српски туристи ће морати да попуне детаљан онлајн формулар на енглеском

Формулар је на енглеском и прилично је обиман. У њему се дају детаљни подаци где туриста путује, с ким, чиме, где ће одсести и слично. Постављају се и питања где је последње путовао, са ким је био у контакту и остале ствари које су често питали цариници или су туристи попуњавали у формулару на самој граници. Сви подаци из Протокола се уписују у систем ЕОДИ који је повезан са регистром, а са циљем да их власти лакше пронађу.

Прво на тестирање, потом у собу, па тек онда на плажу

Још једно правило које је узнемирило наше туристе је тест, односно скрининг на самој граници. Истина, неће сви туристи бити тестирани, али они који буду морали да ураде тест треба директно да се упуте ка хотелу и чекају један дан да стигну резултати.

Трошкове тестирања туриста покрива држава Грчка.

Шта се дешава са туриситма који су позитивни?

Туристи који су позитивни на Kовид 19 биће пребачени у „корона собе“ које су издвојене од осталих туриста и које мора да обезбеди сваки грчки хотел. Они ће у тој соби чекати нови, негативан резултат. Међутим, шта се дешава са туристима чији је авион одлетео, а следећи стиже за десетак дана?

„Туристи који имају осигурање враћају се редовном линијом или чартером друге агенције, јер полиса сада покрива репатријацију“, истиче Александар Сеничић, директор ЈУТА.

Они који немају осигурање мораће да се сналазе, плате превоз у слободном авиону или аутобусу. Превоз аутобусом до Београда кошта око 50 евра. Осигурање које покрива корону за четворочлану породицу у трајању од 10 дана кошта 40 евра, колико је износило и прошлогодишње путно здравствено осигурање.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала