Бугарска: Нисмо у обавези да у овој фази полажемо рачуне Бриселу о нуклеарки „Белене“

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска нуклеарна електрана "Белене"
Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска није у обавези да обавести Европску комисију (ЕК) о почетку процедуре одабира стратешког инвеститора за пројекат нуклеарне електране „Белене“, јер се не ради о новом пројекту, изјавила је министарка енергетике Теменужка Петкова.

Она је на тај начин прокоментарисала саопштење да би за реализацију пројекта могле да буду потребне нове процене ЕК и власти у самој Бугарској.

Према речима директора за нуклеарну безбедност у Генералном директорату за енергетику Европске комисије Масима Гарибе, ЕК очекује резултате завршетка процедуре одабира стратешког партнера. Међутим, како каже, уколико између руског „Росатома“, америчког „Џенерал Електрик“ и француског „Фроматома“ буде закључен споразум, пројекту ће предстојати бројне процене и одобрења Комисије.

Коментаришући ситуацију, бугарска министарка је подсетила да је ЕК одобрила пројекат још 2007. године и да Бугарска треба да обавести Брисел о одабиру стратешког партнера по окончању дате процедуре.

„Бугарска тренутно није у обавези да информише Европску комисију. Обавеза ће постојати уколико се процедура успешно заврши и ако буде изабран други стратешки инвеститор – он у року од највише три месеца мора да информише ЕК, саопшти измене у инвестиционом пројекту, који ће се неминовно појавити“, рекла је Петкова за Бугарску националну телевизију.

Она је додала да је Бугарска прекинула реализацију пројекта нуклеарне електране „Белене“ 2012. године, али у међувремену пројекат поново покренут и није претрпео никакве измене.

Подсетимо, Петкова је средином јуна изразила задовољство што је компанија „Росатом“ потписала споразум о сарадњи са „Фраматом САС“ и „ГЕ Стим Пауер“ у оквиру одабира стратешког инвеститора за пројекат нуклеарне електране „Белене“ у Бугарској, рекавши да је добар знак што се светски лидери у сфери нуклеарне енергије спајају у конзорцијум. Удружење водећих компанија у конзорцијум предвиђа да, уколико за стратешког инвеститора буде изабран „Росатом“, „Џенерал Електрик“ и „Фраматом“ наступиће као кључни партнери за опремање „Белене“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала