Др Дарија Кисић Тепавчевић брани Новака Ђоковића

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICДарија Кисић Тепавчевић
Дарија Кисић Тепавчевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Новак Ђоковић се нашао на удару појединих страних медија, али и неких колега из тениса због корона вируса који је узроковао превремени прекид турнира у Задру, а у његову одбрану стала је докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

Након што је у емисији „Хит-твит“ Пинк телевизије досадашња председница Владе Србије, Ана Брнабић, на себе преузела одговорност за организацију турнира који је на крају довео до поменутих критика, пружајући притом максималну подршку најбољем тенисеру света, докторка Дарија Кисић Тепавчевић је решила да читав случај посматра из два угла.

Најпре је говорила о томе каква је ситуација са спортом и корона вирусом, али и како се сам народ понаша у вези с тим.

„Опет ми све то (напади на Ђоковића) делује као коришћење ситуације која је у вези са короном - за неке осуде које у ствари немају везе с тим. Ја бих само једно сада истекла. Знате шта је мана свих превентивних мера, па саме себе нису добра промоција? Па, зато што се њихови ефекти виде управо онда када се не види болест. Рецимо, када је била... Ево, баналан пример, односно јасан пример. За време ванредног стања имали смо, у односу на остале земље Европе, врло стабилну ситуацију, са релативно малим бројем оболелих и смртних исхода у односу на то што је тињало у околини. И, онда су се многи усудили да кажу 'Па, није ни било потребно увођење ванредног стања! Па, видите да те болести готово да нема! Да је то нешто измишљено'... Па, није је било (болести, у великој мери) управо због уведених мера. То је била раније и судбина вакцинације, па је у једном тренутку дошло до ставова 'Вакцинација и није потребна, јер нема болести'. Па, нема је - због вакцинације. То су те мане превентивних мера. Управо се њихови ефекти виде када ништа немамо да 'бројимо' и бројчано изражавамо. Тако да када је дошло до попуштања превентивних мера... Јер, такав стриктан, конзервативан приступ није дуго одржив, и када се примењује - има разлоге зашто се примењује... Притом, ми у међувремену нисмо седели скрштених руку: како је појачао капацитет, ми нисмо допустили да број жртава вируса надрасте капацитете здравственог система. Ја то сад стално, изнова и изнова говорим. Ми смо значајно ојачали здравствени систем и надам се да нам никада неће бити потребно да га у потпуности искористимо. Али, сада је дошло до попуштања (мера), враћамо се свакодневним животним активностима и онда, некако, када смо рекли 'сада је одговорност на свима нама да спречимо (ширење вируса), а да се вратимо животним активностима'... Врло је вероватно да нас ни проналазак те вакцине неће у потпуности вратити (досадашњем стилу живота)“, почела је докторка Кисић Тепавчевић.

Водитељка је тада упитала да нешто конкретније каже о самом „случају Ђоковић“:

„Када је у питању Новак Ђоковић и све те спортске активности које су биле... Постоје стриктне препоруке како треба да се понашамо. Чак и број улазница које може да се продају је смањен. И... Није одлазак на било коју манифестацију нешто што је обавезно! Свако је проценио сопствени ризик приликом одласком на такве манифестације. Ја сам рекла да је дерби... а видим да су то многи били осудили, рекла сам да није сам по себи био понашање високог ризика. Карте су се углавном куповале преко интернета и исто су постојала правила која су и те како могла да се примене. То што се нису примењивала, то би требало санкционисати организаторе. Чак су и неке земље у окружењу рекле да су се управо тамо (на нашем вечитом дербију) заразили људи. Али, нису ти људи директно с границе отишли на дерби. Увек је ту било неког понашања, неког окупљања која су претходила, и која су уследила после догађаја. Тако је исто и са овим тениским турнирима. Спортисти нам јесу и треба да су нам углавном узори за већину облика понашања. Али, и они су имали одређене начине понашања и пре и после такмичења. Не може Новак Ђоковић да буде одговоран за сваког појединца који је прихватио да учествује на том скупу, нарочито не за то како се понашао пре и после“, истакла је она.

На крају је додала и следеће:

„Ми ћемо, дефинитивно, морати да научимо да живимо са овим вирусом. Да прихватимо одређени ризик уколико одлучимо да учествујемо или одлазимо на такве манифестације. Знам да нам је свима лакше да нам неко други буде крив, 'зашто нисте прописали', 'зашто нисте забранили'... Не, ми увек говоримо - вирус је ту, вирус циркулише, имате могућности да одете, али процените и сопствени ризик, а и тачно смо прописали како да се понашате ако одете тамо. А ако се ниједне те карике не придржавате, е онда вам је неко други крив ако сте се заразили“, закључила је докторка Дарија Кисић Тепавчевић, преноси Блиц.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала