Европска унија продужила санкције Русији због Украјине

CC0 / unsplash / Застава ЕУ у Берлину, Немачка
Застава ЕУ у Берлину, Немачка - Sputnik Србија
Пратите нас
Савет Европске уније донео је одлуку да продужи санкције против одређених сектора руске привреде које су уведене 2014. године услед кризе у Украјини, наводи се у саопштењу ЕУ.

„Данас је Савет донео одлуку да продужи санкције против појединих сектора привреде Руске Федерације на шест месеци, до 31. јануара 2021. године“, наводи се у саопштењу.

Како се објашњава, одлука је донета „након последње процене процеса реализације Минских споразума током видео-конференције чланова Европског савета 19. јуна 2020. године“.

„С обзиром да потпуна реализација споразума још није завршена, лидери ЕУ су донели политичку одлуку да продуже економске санкције против Русије“, истиче се у саопштењу.

Мински споразуми су потписани 2015. године у циљу решавања ситуације на истоку Украјине, а Москва истиче да до сад ниједна од одредби није у потпуности реализована.

Украјинске власти су у априлу 2014. године почеле војну операцију против самопроглашених република Донбаса које су прогласиле независност после државног преврата у Украјини. Према последњим подацима Уједињених нација, у том сукобу је страдало око 13.000 људи. Решавање ситуације у Донбасу разматра се, поред осталог, на састанцима контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила већ три документа са препорукама за смиривање сукоба.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала