Изгубљени континент поново пред нашим очима: Најновије мапе откривају све /видео/

CC0 / Pixabay / Мушки и женски портрет у дрвету
Мушки и женски портрет у дрвету - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Најновије интерактивне карте показале су пространи континент Зеландије како досад никада није виђен. Приказане су све његове географске посебности и тектонски профил копнене масе која је сада највећим делом под Тихим океаном.

Научници за постојање Зеландије знају већ деценијама, али је тек протеклих неколико година призната као најмлађи и најмањи континент.

Укупна површина Зеландије износи 4,9 милиона квадратних километара, а научници из организације „GNS Science“ су после вишегодишњег мукотрпног рада успели да направе веома детаљну карту која приказује батиметрију (облик океанског дна), као и тектонске одлике и порекло континента, преноси портал „Дневно“.

У једном тренутку током формирања копнених површина на Земљи, Зеландија се налазила изнад површине и протезала се од Нове Каледоније и источне обале Аустралије на северу и западу до Чатамских острва на истоку и југу.

Постепено током милиона година, Зеландија је тонула, а тај се процес окончао пре око 23 милиона година и данас је 94 посто континента под водом.

© Фото : YouTube/Atlas ProПростор континента Зеландија
Изгубљени континент поново пред нашим очима: Најновије мапе откривају све /видео/ - Sputnik Србија
Простор континента Зеландија

Пре 150 милиона година огромни суперконтинент Гондвана почео је да се дели на мање целине, а процес се завршио пре око 50 милиона година, чиме су створене Јужна Америка, Африка, Антарктик, Аустралија, Зеландија, као и Мадагаскар, Индија и Арабија.

Зеландија се од Гондване одвојила пре око 100 милиона година, али је с временом порастом нивоа мора и њеним слегањем највећим делом остала под водом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала