Како мирише Свемир

CC0 / пиксабеј / Црна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако сте се икада питали како мирише свемир, нови парфем "Eau de Space" који се недавно појавио у продаји вам може дати одговор.

Нови парфем "Eau de Space", како тврди његов творац, хемичар Стив Пирс, произведен је да би нам донео мирис свемира на земљу.

Иначе Пирс је и оснивач компаније "Omega Ingredients" која је специјализована за производњу „најквалитетнијих природних укуса за индустрију хране и пића“, како се наводи на интернет страници ове компаније.

Идеја да се створи мирис свемира потекла је од Насе која је 2008. године и ангажовала Пирса да га произведе како би помогао астронаутима у обуци пре лансирања у орбиту. Хемичару је било потребно четири године да га произведе.

У разговору за Си-Ен-Ен, астронауткиња Пеги Вајтсон, која је боравила на Међународној свемирској станици, је објаснила да јој свемир мирише помало на пушку, одмах пошто је из ње испаљен хитац.

„Чини ми се да има неки мирис скоро горког укуса, поред тога што мирише на дим и паљевину“, описала је астронауткиња.

Руководилац производње парфема "Eau de Spacе", Мет Ричмонд, каже да су се астронаути доста мучили да тачно опишу како им мирише свемир. По њима, била би то мешавина барута, препеченог одреска, малине и рума.

Наводно, главни циљ компаније је био да овим парфемом пробуде код младих интересовање за студирање природних и инжењерских наука, јер се надају да ће парфем подстаћи дебату међу родитељима, наставницима и научницима што ће заинтересовати младе.

Ричмонд је открио и да је у припреми нови мирис који ће се звати Мирис Месеца ("Smell of the Moon"), који ће, вероватно, бити припрема за наредно америчко освајање Месеца, преноси РТС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала