Украјински митрополит тражи од Вартоломеја томос какав има српска црква

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБивши поглавар неканонске украјинске православне цркве Кијевске патријаршије Филарет Денисенко
Бивши поглавар неканонске украјинске православне цркве Кијевске патријаршије Филарет Денисенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Поглавар Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије Филарет навео је да је његова структура изашла из оквира Православне цркве Украјине јер је томос који је добила прописивао зависност од Васељенске патријаршије. Она је сада затражила нови, онакав какав има, између осталог Српска православна црква.
„Васељенска патријаршија треба да да томос какав је дала Пољској цркви, Румунији, Бугарској, Српској. Такав нам треба томос. Надали смо се да ће такав и бити“, нагласио је Филарет у интервјуу порталу „Апостроф“.

По његовим речима, „тражили смо и наставићемо да тражимо томос који имају друге цркве. Ми ћемо бити чврсти на бранику патријаршије. Ако нам Васељенски патријарх да нови томос, то ће значити да смо заиста постали аутокефална, независна црква“.

Филарет је обећао да ће његова религиозна структура чекати време када ће украјинска црква добити прави томос о аутокефалности.

Подсетимо, након „ујединитељског сабора“ који је 15. децембра 2018. године одржан у Кијеву, у Украјини је објављено стварање украјинске аутокефалне цркве за чијег је поглавара изабран Епифаније Думенко.

Крајем 2018. године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „Православна црква Украјине“. У јануару 2019. године неканонска црквена структура је добила томос од цариградског патријарха Вартоломеја.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала