Зашто се не размишља о увођењу ванредног стања и полицијског часа

© Tanjug / ZORAN ZESTICДиректорка Института за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут Верица Јовановић
Директорка Института за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут Верица Јовановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Кризни штаб није размишљао о поновном увођењу ванредног стања и полицијског часа, каже в.д. директорка Института за јавно здравље „Батут“ Верица Јовановић.

„Ковид ће бити с нама, мере ће бити уведене тамо где то захтева епидемиолошка ситуација, пратимо је. У овом тренутку пратимо жаришта. Сачуваћемо старије и особе са хроничним обољењима, они су популација у ризику. Мере треба да буду у примени јер ће штитити од трансмисије вируса“, рекла је Јовановићева за РТС.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић је рекао да понављање потпуног затварања може да направи проблем јер након затварања људи пожеле да изађу напоље и интензивније се друже.

Кризни штаб - Sputnik Србија
Кризни штаб: У Београду обавезно ношење маски у свим затвореним просторима

„То практично значи да треба применити мере контроле међусобне комуникације. Ићи на регионални приступ, на то смо се и определили, да буду мере релаксиране, а да у регионима где је трансмисија интензивна, мере буду чвршће. У наредном периоду ћемо имати различит степен мера за различите регионе и у зависност од кретања броја оболелих и позитивних и кретања вируса, осцилацију мера и у тим регионима“, навео је Стевановић.

Морамо да се спремимо да ће ово дуго трајати

Упитан о почетку школске године у септембру, Стевановић је рекао да је сада сувише то далеко да би могао да да прогнозу да ли ће се сести у клупе.

„И мене лично занима јер и ја имам два ђака. Надам се да ће школска година кренути нормално, то зависи од тога како ћемо спроводити мере, то можемо ако радимо сви заједно“, рекао је Стевановић.

Он је казао да је у овом тренутку немогуће дати тачну процену колико ће ситуација са вирусом корона да траје.

„Морамо да се спремимо на то да ће ово трајати дуго, највероватније на основу свега што смо видели, вирус неће природно ишчезнути. Два начина контроле су – да постоји ефикасан лек, а друго је ефикасна вакцина. То није у назнаци за скорију будућност“, истакао је директор Инфективне клинике.

Према његовим речима, морамо да се спремимо да ћемо имати перманентно присутан вирус, да ће ковид бити са нама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала