Зашто је само једна српска банка смањила учешће за кредит

© Фото : vk.comЕнтеријер једног стана у Русији
Ентеријер једног стана у Русији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Од препоруке Народне банке Србије да банке могу да одобравају стамбене кредите за куповину првог стана уз учешће од 10 одсто, за протеклих двадесет дана на тај ниво је смањила само Поштанска штедионица, а саговорници Спутњика сматрају да ће, највероватније, на томе и остати.

Главни разлог је, како објашњавају, бојазан банака због непознанице како ће се ситуација даље одвијати са пандемијом коронавируса, да ли ће привреда нормално функционисати, хоће ли бити нових отпуштања. Уз такве дилеме се и клијенти тешко одлучују на узимање кредита јер не знају да ли ће моћи да сервисирају месечне рате, па ни та погодност, какво је преполовљено учешће за кредит не мора да буде подстицајнa.

Каћа Лазаревић, власница истоимене агенције за некретнине која ради и процене тржишне вредности непокретности за 10 најјачих банака од 27, колико их послује на тржишту Србије, није оптимиста да би препоруку НБС могле да прихвате још неке банке.

Препоруку прихватила само једна банка-на томе ће и остати

Она напомиње да су од како је кренула пандемија вируса Ковид 19 банке све време давале стамбене кредите, с тим што су неке чак и повећале учешће и отежале одобравање зајма како не би дошле у позицију да се суоче са лошим кредитима које граћани не сервидирају. Са 20 процената то учешће су подизале на 30 одсто, да би НБС својом одлуком омогућила да оно може да износи и 10 одсто, ако банка тако процени.

„То је препорука коју нису све банке прихватиле, нити ће прихватити. Не верујем да ће бити пуно тога јер људи који купују први стан треба да имају сигурну плату и сигуран посао, а нема их пуно. При том тих 10 одсто учешћа значи већу рату. И то људи рачунају. То што је смишљено јесте добро, али људи имају своје калкулације", каже Лазаревићева,  објашњавајући зашто је само једна банка прихватила препоруку НБС.

То, како сматра саговорница Спутњика, јесте неки трачак наде за младе људе, али су у овом тренутку сви опрезни када узимају кредите, као и банке када их одобравају, напомиње наша саговорница.

CC0 / пиксабеј / Непознаница око даљег тока пандемије коронавируса је главни разлог што су банке ради безбедности пласмана прво подигле учешће приликом доделе стамбеног кредита на 30 одсто, а али и зашто је само једна прихватила препоруку НБС да оно буде 10 одсто.
Зашто је само једна српска банка смањила учешће за кредит - Sputnik Србија
Непознаница око даљег тока пандемије коронавируса је главни разлог што су банке ради безбедности пласмана прво подигле учешће приликом доделе стамбеног кредита на 30 одсто, а али и зашто је само једна прихватила препоруку НБС да оно буде 10 одсто.

Висина учешћа за кредит зависи од пословне политике банке

Професор на Београдској банкарској академији, Зоран Грубишић за Спутњик напомиње да је НБС практично само одредила које је минимално учешће клијента испод кога банка не може да пласира кредит, али и напомиње да ће висина тог учешћа зависити од пословне политике банке. Раније је тај минимум био 20 одсто.

То што је до сада само једна банка од 27 прихватила тај минимум од 10 одсто обавезног учешћа приликом узимања стамбеног кредита за куповину првог стана само говори о томе да су банке врло обазриве, јер се и даље тешко може предвидети у ком правцу ће се одвијати ситуација са короном, каже он.

Не зна се хоће ли бити другог таласа овог вируса, што може да се одрази на могућност отплате кредита кредита и колико год он био обезбеђен хипотеком на непокретности, банке се плаше за пласмане.

„Оне преузиумају ризик будућих непредвиђених догађаја. Неки људи ће губити радна места, неким људима ће се смањити плате, то је све тешко предвиђати, то су све вероватноће. И они се штите на тај начин кроз тај колатерал, хипотеку. И где је веће учешће за кредит, то је већа заштита. Још један велики ризик које банке преузимају је будуће кретање тржишта непокретности. Да ли неко може да гарантује да следеће године неће пасти просечна вредност непокретности 20 одсто. Не може“, каже саговорник Спутњика, објашњавајући да их у том случају хипотека не обезбеђује.

Он напомиње да не мора да значи да ће мање учешће више одговарати и онима који узимају кредит, јер ће то значити да ће бити више задужени и са већом месечном ратом.

Са већим учешћем је мањи износ дуга и можете у непредвиђеним ситуацијама лакше да продате ту непокретност. Време короне је ризик како за клијента, тако и за банку, каже Грубишић кога не изненађује што је само једна банка смањила учешће грађана приликом подозања првог стамбеног кредита.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала